Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το να βρίσκεσαι σε σχέση με έναν άνθρωπο που έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά δεν είναι εύκολο και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία σου. 

Νάρκισσος θεωρείται ο άνθρωπος που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους άλλους πέρα από τον εαυτό του και που προσπαθεί πάντα να κάνει το δικό του χειραγωγώντας τους άλλους. 

Μάλιστα, υπάρχει και ψυχολογική πάθηση για αυτήν τη συμπεριφορά, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Τα σημάδια του ναρκισσιστή

Μιας και μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το άτομο που έχει τη συμπεριφορά, τόσο επηρεάζει και τους γύρω του, ενώ μάλιστα μπορεί να καθιστά ανίκανο το άτομο να κρατάει σχέσεις σε βάθος χρόνου. 

Πώς όμως μπορείς να διαχειριστείς ένα άτομο που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του σε παθητικό επίπεδο και δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες σου και τα ενδιαφέροντα σου;

Σύμφωνα με τη Healh Time τα βασικά σημάδια της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς είναι: 

  • Δίνει σημασία μονάχα στον εαυτό του.
  • Τονώνει με τη φαντασία του το ηθικό του.
  • Αποζητά έπαινο και θαυμασμό.
  • Πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα.
  • Εκμεταλλεύεται τους άλλους χωρίς άγχος ή ενοχή.
  • Δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των άλλων.
  • Υποτιμά και εκφοβίζει τους άλλους.
  • Συζητά μονάχα για τον εαυτό του σε συζητήσεις και συναντήσεις.

Ακόμα, τα άτομα αυτά θυμώνουν με τα αρνητικά σχόλια και δεν τους αρέσει να αγνοούνται από τους άλλους. 

Δεν τους αρέσει να ακούνε ότι δεν δέχεσαι μια συμπεριφορά και αν τους πεις ότι σε ενοχλεί θα προσπαθήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σε χειραγωγήσουν. 

Μην προσπαθήσεις να «διορθώσεις» ένα τέτοιο άτομο αν δεν δείχνει πως καταλαβαίνει την κατάσταση. 

Πώς να τους αντιμετωπίσετε 

Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά είναι συνήθως γοητευτικά, κάτι που τους βοηθάει στο να τυφλώνουν τους άλλους. 

Ωστόσο, θα πρέπει να παραβλέψεις αυτή τη γοητεία και να ξεκινήσεις να αναλύεις στο μυαλό σου τη συμπεριφορά αυτή ώστε να προετοιμαστείς για να την αντιμετωπίσεις. 

Ακόμα, αν παρατηρήσεις ότι η σχέση σου είναι έτσι θα πρέπει είτε να αποδεχτείς τη συμπεριφορά ή να φύγεις, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. 

Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου και μην περιμένεις από τους άλλους και βάλε όρια ώστε να μην πέσεις θύμα της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς. 

Αν θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου ένα άτομο που έχει τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να μιλήσεις ανοιχτά, αλλά με ήρεμο τρόπο ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα. Ωστόσο, πάντα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα γιατί η απάντηση δεν σημαίνει ότι θα είναι και θετική. 

Όταν ο νάρκισσος ξεπερνά τα όρια σου πρέπει να δείξεις ότι ενοχλήθηκε βάζοντας όρια, χωρίς απειλές, αλλά μιλώντας ξεκάθαρα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν διατηρώντας την ψυχραιμία σου, ώστε να πεις τα πράγματα όπως είναι. 

Το να ξοδεύεις πολύ χρόνο σε μια δυσλειτουργική σχέση με κάποιον που έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί να σε επηρεάσει συναισθηματικά. Προσπάθησε να ηρεμήσεις πηγαίνοντας βόλτες με φίλους και ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. 

Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις και κάποιο χόμπι ώστε να μην επηρεαστείς έντονα από έναν ναρκισσιστή και μην ξεχνάς ότι ένας νάρκισσος δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Αν λέει ότι θα αλλάξει αλλά η συμπεριφορά συνεχίζεται σημαίνει πώς υπάρχει πρόβλημα. 

Εάν έχεις συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης ή ανεξήγητες σωματικές παθήσεις ή αισθάνεστε επηρεασμένοι από μια σχέση με ένα ναρκισσιστικό άτομο, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. 

Οι τύποι ναρκισσισμού

Υπάρχουν διάφορα είδη ναρκισσισμού: 

  • Μεγαλειώδης (φανερός) ναρκισσισμός: χαρακτηρίζεται συχνά από υπερβολική αυτοεκτίμηση και ανάγκη για θαυμασμό
  • Ευάλωτος (κρυφός) ναρκισσισμός: Ναρκισσισμός που συνοδεύεται συναισθήματα αυτοσυνείδησης και ανασφάλειας
  • Ανταγωνιστικός ναρκισσισμός: χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα και αισθήματα δικαιώματος

Το ψυχολογική πάθηση του ναρκισσισμού είναι μια σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας που μπορεί να κάνει την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών σχέσεων δύσκολη.

Αν και η πλοήγηση σε μια σχέση με ένα άτομο που είναι νάρκισσος μπορεί να είναι δύσκολη, ο καθορισμός σαφών ορίων, η οικοδόμηση ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης και η εξάσκηση δεξιοτήτων για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μπορείς να ανταποκριθείς κατάλληλα μπορεί να είναι επωφελής.

Ωστόσο, να έχεις κατά νου ότι είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζεις πότε χρειάζεσαι βοήθεια και πότε είναι ώρα να απομακρυνθείς από τη σχέση σου ένα τέτοιο άτομο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA