Μενού
καψε το σενάριο
  • Α-
  • Α+

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 το «Κάψε το Σενάριο»  θα γιορτάσει 10 χρόνια, με μια παράσταση στο Θέατρο Λυκαβηττού. Ναι, αλλά πως ξεκίνησε η πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή της ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία περιλάμβανε και κωμικό αυτοσχεδιασμό, και σάτιρα και stand up performance; Βρήκαμε τις απαντήσεις σε ένα «ταξίδι» με οδηγούς τον Λάμπρο Φισφή, τον Ζήση Ρούμπο και τον Δημήτρη Μακαλιά

Πρόλογος

Λάμπρος Φισφής: «Είχα ασχοληθεί με την τηλεόραση στο παρελθόν, συγκεκριμένα με τη σειρά "Η γενιά των 592 ευρώ" στην οποία είχα γράψει το σενάριο, είχε κάνει μια καλή πορεία στο κανάλι και σε αυτήν είχαν εμφανιστεί και ο Δημήτρης (Μακαλιάς) και η Ιωάννα (Τριανταφυλλίδου),που αργότερα είδαμε στο "Κάψε Το Σενάριο". Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία. Το Mega λοιπόν, με ρωτούσε "τι άλλο θα ήθελες να κάνεις;". Είχα στο μυαλό μου ότι ήθελα να κάνω κάτι που να εμπεριέχει κωμικό αυτοσχεδιασμό, μια μοντέρνα προσέγγιση στην κωμωδία, κάτι που προφανώς, δεν είχε διαδοθεί στην Ελλάδα, δεν ήταν καν εύκολο να το περιγράψεις. Δεν ήταν απλώς μια εκπομπή με σταντ απ το Κάψε Το Σενάριο».

Για τον Ζήση Ρούμπο τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. 

«Τον Λάμπρο τον είδα πρώτη φορά σε ένα πεντάλεπτο πέρασμα από τις "Νύχτες Κωμωδίας" της Λουκίας Ρικάκη στο YouTube, χρόνια πριν υπάρξει το "Κάψε το Σενάριο". Από αυτό το βιντεάκι, που ήταν τραβηγμένο ερασιτεχνικά, σε μια ψιλοπρωτόγονη εκδοχή του ΥouTube, δεν μπορούσες να καταλάβεις πολλά, αλλά σίγουρα μου τράβηξε την προσοχή. Που να το ήξερα ότι με αυτόν τον άνθρωποι θα γινόμασταν συνεργάτες, θα δημιουργούσαμε ένα σωρό όμορφα πράγματα στην τηλεόραση, σε παραστάσεις, και, και... και...»

Δημήτρης Μακαλιάς: «Έκανα τη "Γενιά των 592 Ευρώ" τότε, μια πολύ όμορφη κωμική σειρά, στην οποία ο Λάμπρος έγραφε το σενάριο. Ήξερα πως ήθελε να κάνει "κάτι" σχετικό με κωμικό αυτοσχεδιασμό. Φυσικά ήθελα να συμμετάσχω».

Πρώτες επαφές

Λ.Φ: «Ήξερα για τον Ζήση ότι είχε διαγράψει μια αρκετά ξεχωριστή πορεία στο θέατρο, με την ομάδα EX ANIMO. Αυτό που δεν ήξερα όμως και διαπίστωσα όταν κάναμε τις πρώτες ακροάσεις, ήταν πόσο γνήσιο, φυσικό ταλέντο είχε στον αυτοσχεδιασμό. Η αντίληψη του, η εκτέλεση, ήταν φοβερός! Φαινόταν από την αρχή ότι θα απογείωνε την ομάδα με την παρουσία του». 

«Όσο για τον Δημήτρη, είναι λίγο αστείο το πως καταλήξαμε να συνεργαστούμε στο "Κάψε Το Σενάριο". Είχα μιλήσει με την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου για να δουλέψουμε μαζί, αλλά για τον Μακαλιά ήμουν σίγουρος πως θα έλεγε όχι, πως είναι ένας "σοβαρός" ηθοποιός και δεν τον ενδιαφέρει η κωμωδία και ο αυτοσχεδιασμός. Τελικά, γρήγορα διαπίστωσα πως δεν ίσχυε τίποτα από τα παραπάνω! Ο Δημήτρης ήθελε πολύ να δουλέψουμε μαζί».

Η βασική ομάδα του τηλεοπτικού "Κάψε το σενάριο": Γιώργος Βαγιάτας, Δημήτρης Μακαλιάς, Λάμπρος Φισφής, Ζήσης Ρούμπος και Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
Η βασική ομάδα του τηλεοπτικού "Κάψε το σενάριο": Γιώργος Βαγιάτας, Ζήσης Ρούμπος, Λάμπρος Φισφής, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και Δημήτρης Μακαλιάς.

Ζ.Ρ.: «Θυμάμαι την πρώτη audition του Κάψε το Σενάριο, με τουλάχιστον 70-80 άτομα, χωρίς τον Λάμπρο, όλοι οι άνθρωποι της κωμωδίας που γνωρίζουμε σήμερα, κυριολεκτικά όλοι, ήταν εκεί και προσπαθούσαν να μάθουν κωμικό αυτοσχεδιασμό. Τελειώνει αυτό, και ακολουθεί η δεύτερη audition, με αισθητά λιγότερα άτομα»

«Πέρα από τα πρωτόγνωρα, πρωτοποριακά πράγματα για την κωμωδία που συνέβησαν και στη δεύτερη audition, θυμάμαι και δεν μπορώ να πω ότι περίμενα ότι θα περνούσα στην επόμενη φάση. Το έκανα και πέρασε κι αυτό. Ώσπου (σ.σ. δραματική παύση Ζήση...) συνέβη το εξής: Έχω πάει να δώσω εξετάσεις για μηχανή. Έχω κοπεί στις εξετάσεις Και με το που βγαίνω από το εξεταστικό κέντρο, χτυπάει το τηλέφωνο. (σ.σ. Υποδύεται μια σοβαρή φωνή). "Ναι, γεια σου Ζήση, είμαι ο Λάμπρος, ήθελα να σου πω ότι θα συνεργαστούμε στο Κάψε το Σενάριο". Τη στιγμή που έχανα έστω και προσωρινά, κάτι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα μου - τη δυνατότητα του να οδηγώ - έπαιρνα ένα τηλεφώνημα που θα άλλαζε την υπόλοιπη ζωή μου». 

Δ.Μ. :«Περίμενα ένα τηλεφώνημα από τον Λάμπρο για να πάρω κι εγώ την ευκαιρία μου στις audition. Αργούσε αυτό το τηλεφώνημα και άρχισα να πιστεύω ότι δεν με θεωρούσε ιδιαίτερα καλό για να παίξω. Ρώτησα την Ιωάννα (Τριανταφυλλίδου) αν θα μπορούσα έστω να προσπαθήσω στις ακροάσεις. Τελικά πήρα την ευκαιρία μου και αυτό το όμορφο ταξίδι ξεκίνησε». 

Κάψε τον πιλότο

Λ.Φ. : «Είχαμε την τύχη να πετύχουμε την τελευταία στιγμή ελευθέριας της ιδιωτικής τηλεόρασης, πριν το χάος. Ο Πέτρος Μπούτος και ο Λοϊζος Ξενόπουλος, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν στο Mega, πίστεψαν στο εγχείρημα και μας είπαν αμέσως "πείτε μας τι θέλετε" και ξεκινήσαμε τις ακροάσεις για να φτιάξουμε την ομάδα μας. Στο πρώτο στάδιο, κάναμε κάποια βασικά σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, ώστε να γίνει κατανοητό τι ακριβώς ζητάμε από τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαζόμασταν. Όταν έγιναν οι τελικές επιλογές, δουλεύαμε εκτεταμένα πάνω στον αυτοσχεδιασμό, πολλές φορές και 16-18 ώρες τη μέρα, ώστε να δέσουμε σαν ομάδα και να φτάσουμε στην παραγωγή του πιλότου. Ο πιλότος ήταν μια επίπονη διαδικασία, επιεικώς».

καψετοσεναριο4

«Το επεισόδιο το γράψαμε Οκτώβριο. Την πρώτη εκδοχή του πιλότου. Το επεισόδιο αυτό, ύστερα από ένα σωρό αλλαγές, σε σημείο που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι δεν θα βγει ποτέ, βγήκε τελικά, σχεδόν έξι μήνες μετά. Γιατί συνέβη αυτό; Ένα σωρό λόγοι, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Είχαμε σε ένα γύρισμα με κοινό που ήταν για τηλεπαιχνίδια, δεν είχε καμία σχέση με κωμική εκπομπή. Άλλη φορά, είδαμε ότι υπήρχε σοβαρό θέμα με την χρωματική παλέτα του σκηνικού. Ξεπεράσαμε πολλά ζητήματα αλλά τελικά τα καταφέραμε, το "Κάψε το Σενάριο" έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση». 

Ζ.Ρ. «Εγώ θυμάμαι από τα γυρίσματα για τον πιλότο, από εκείνο το κοινό των τηλεπαιχνιδιών να εμφανίζεται ένας κύριος ηλικιωμένος, να σηκώνεται μέσα από το κοινό που όλοι κάθονταν - και εκεί που παίζαμε εμείς, να φωνάζει, να διακόπτει την performance και να απευθύνεται προς τον Λάμπρο "Κύριε μπορώ να σας διακόψω; Κύριε μοιάζετε με ποντίκι!" είπε και μείναμε άφωνοι!».

Δ.Μ.: «Τρομερές στιγμές με τον πιλότο. Γυρίζαμε και ξαναγυρίζαμε και ακούγαμε "δεν θα βγει τώρα, πάει για αργότερα" και στο τέλος ήμασταν σίγουροι πια πως δεν θα βγει ποτέ αυτό το πράγμα, πώς υπήρξε μόνο στη φαντασία και στις πρόβες μας. Στα γυρίσματα γινόταν χαμός. Επειδή δεν είχαμε σενάριο - και ακόμα δεν έχουμε - δεν ήταν εύκολο να εξηγήσουμε τι κάνουμε, ώστε να έρθουν κάποιοι κάπως σχετικοί άνθρωποι ως κοινό. Θυμάμαι έναν κύριο από το κοινό που μας διέκοπτε  και μιλούσε περίεργα, θυμάμαι το σκηνικό που έμοιαζε με κύβους τέτρις, και πάω εγώ να στηρίξω το πόδι μου σε έναν απ' αυτούς και σπάει και το πόδι μου παγιδεύεται μέσα! Όταν βγήκε τελικά το πρώτο επεισόδιο, πρώτους μήνες του 2013, δεν το πιστεύαμε». 

Η επιτυχία και τα δελτία ειδήσεων (!)

Λ.Φ.: «Πήγαινε πάρα πολύ καλά το "Κάψε Το Σενάριο" και η ελευθερία κινήσεων που είχαμε στη συνεργασία μας με το κανάλι, μας έφερε τελικά ως και το να πάμε για δεύτερη σεζόν. Βέβαια, η παραγωγή είχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα, ότι σπανίως τα επεισόδια έπαιζαν στις επίσημες ώρες τους, γιατί έμπαιναν "σφήνα" έκτακτα δελτία ειδήσεων. Εμείς θα μπορούσαμε να παίξουμε εννιά το βράδυ ή και εντεκάμιση. Σπάνια είχαμε σταθερή ώρα».

(Ακολουθούν σκρίνσοτ από ένα «ότι να' ναι» άρθρο κριτικής για το Κάψε το Σενάριο και δύο από τα πιο αστεία επεισόδια της συνέχειας του Κάψε το Σενάριο ως εκπομπή στο YouTube με χορηγό γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Κάθε επεισόδιο σήμερα μετρά περίπου 500.000 views κατά μέσο όρο.)

καψε3

Ζ.Ρ. : «Το πρώτο άρθρο κριτικής που θυμάμαι για την εκπομπή μας, είχε τίτλο "Κάψε το Σενάριο: Η εκπομπή - ξερατό". Εμείς ξέραμε ότι η εκπομπή είναι καλή. Το είδαμε με τα μάτια μας όταν εγώ και ο Λάμπρος ανεβήκαμε στην Καβάλα για να παίξουμε, σε ένα μαγαζί που κανονικά χωρούσε 80 άτομα. Τελικά ήρθαν 400».

Δ.Μ.: «Οι τηλεκριτικοί είχαν βγάλει τα φτυάρια και έγραφαν για εμάς πολύ σκληρά πράγματα, αλλά ο κόσμος δεν νομίζω πως ενδιαφερόταν για όλα αυτά. Διασκέδαζε με αυτό που κάναμε και το αγάπησε τελικά. Απόδειξη, όσα γίνονται στη νέα, θεατρική εποχή του "Κάψε το Σενάριο"».

Αποχαιρετισμός, προσωρινός

Λ.Φ.: «Βγήκε σε μια πολύ παράξενη εποχή. Πέρα από τα πολιτικά θέματα που ανέφερα προηγουμένως, ζήσαμε την πρώτη εποχή του ελληνικού Twitter, όταν στηνόταν πραγματικά "δικαστήρια" με αφορμή την γνώμη κάποιου δημοφιλούς ακάουντ ή το άρθρο που θα έγραφε κάποιος συντάκτης "χ" σε κάποιο σάιτ/blog και συνήθως, μας έθαβε. Πιστεύω ότι και το "Κάψε το Σενάριο" δεν ξέφυγε από την τοξικότητα του Twitter. Υπήρξε ένας διχασμός, ανάμεσα σε αυτούς που μας έβλεπαν για να γελάσουν και αυτούς που ήθελαν να βγάλουν τα "μαχαίρια". Πιστεύω πάντως ότι ο κόσμος που γελούσε, σίγουρα υπερίσχυε κατά πάρα πολύ σε μέγεθος, σε σύγκριση με τα τρολ του Twitter».  

«Το Κάψε το Σενάριο ήταν να πάει και για τρίτη σεζόν, όμως εμείς απαντήσαμε αρνητικά. Είχαμε περάσει πια σε μια δύσκολη εποχή για το κανάλι και για όλη την ιδιωτική τηλεόραση νομίζω. Εμείς ήμασταν απλήρωτοι, κουρασμένοι - σε μια παραγωγή που θα έπρεπε να δουλεύουν 20 άτομά μαζί μας, είχαμε μόλις 3-4 -  και δεν γινόταν να συνεχιστεί αυτό».

Ζ.Ρ.: «Πήγαμε για δεύτερη σεζόν, θέλαμε πάρα πολύ να πάμε για τρίτη, αλλά δεν γινόταν πια. Το - οικονομικό - ζήτημα είχε γίνει πια σοβαρό». 

Δ.Μ.: «Πήραμε έστω κάποια δεδουλευμένα μας από το κανάλι, σε μια εποχή δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα έκανες μια παραγωγή και θα πληρωνόσουν».  

Επίλογος - Όλα είναι δρόμος

Λ.Φ. «Συνεχίσαμε θεατρικά, κάνοντας το "Κάψε το Σενάριο" σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Στην πρώτη μας παράσταση στη Θεσσαλονίκη είχαμε 1400+ άτομα και το push για τη συνέχεια ήταν ιδανικό».

«Γυρίζεις ένα πρόγραμμα 40 λεπτών, σε παρακολουθούν 800.000 άνθρωποι. Αυτό είναι η τηλεόραση. Δεν μπορείς να υποτιμήσεις τη δυναμική της, για κανένα λόγο. Από την άλλη, κάθε κωμικός, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συμφωνήσει σε ένα αξίωμα: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολαύσεις την κωμωδία, σε κάθε της εκδοχή, από το live, σαν αυτό που θα γίνει στο Λυκαβηττό σε λίγες μέρες για τα 10 χρόνια του Κάψε το Σενάριο.».

Δ.Μ: «Είναι σαν να έχεις μια βίλα στην Αττική, κι ένα όμορφο σπιτάκι στην επαρχία, με θέα τη θάλασσα. Δεν μπορείς να απορρίψεις κάτι από τα δύο. Αλλά πάντα στο τέλος προτιμάς να βλέπεις λίγη μαγεία από το παράθυρο σου. Σίγουρα δεν ξεγράφουμε την αναγνωρισιμότητα που σου δίνει τη τηλεόραση, όμως η κωμωδία στο σανίδι του θεάτρου ζει και αναπνέει». 

Ζ.Ρ.: «Το "Κάψε το Σενάριο" ήταν μόνο η αρχή, για να βρεθούμε μια ομάδα ανθρώπων, ο Λάμπρος, ο Δήμήτρης και εγώ, και να καταλήξουμε όχι απλά να συνεργαζόμαστε τέλεια, να βρισκόμαστε στη σκηνή "με τα μάτια". Είναι μια μεγάλη γιορτή για μένα και χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό που πάμε να παρουσιάσουμε στο Λυκαβηττό». 

Δ.Μ.: «Πού να το φανταζόμουν ότι με αυτούς τους ανθρώπους θα φτιάχναμε κάτι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό. Έχει εξελιχθεί πια, σε μια μοναδική, live κωμική εμπειρία. Λέει ο άλλος "ήμουν στην τάδε παράσταση, του 2016 που ήταν φοβερά". Λέει άλλος "ήμουν στην τάδε εγγραφή που είχαν κάνει το 2019". Ο κάθε φίλος μας έχει μια εμπειρία από τις παραστάσεις μας να θυμάται. Σαν αυτή που θα γίνει στο Λυκαβηττό, που αποτελεί ορόσημο για εμάς, το "Κάψε το Σενάριο" να μπαίνει σε ένα τόσο μαγικό χώρο. Σας περιμένουμε!».

Φωτογραφίες από τη σελίδα Facebook: Κάψε το Σενάριο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA