Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να μην το βιώνετε εσείς -είτε έχετε γένια, είτε όχι-, αλλά είναι πολλοί εκείνοι οι άνδρες που προσπάθησαν να αφήσουν μια πυκνή γενειάδα, και διαπίστωσαν ότι το χρώμα των τριχών στο πρόσωπό τους είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των μαλλιών της κεφαλής τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, επιστήμονες του εθνικού ολλανδικού φορέα γενετικών ερευνών, Erfocentrum, απέδειξαν το γεγονός οφείλεται στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το χρώμα της τριχοφυΐας στο ανθρώπινο σώμα, και τα οποία διακρίνονται από «ελλιπή κυριαρχία», δηλαδή, δεν υπάρχει γονίδιο που να μπορεί να «επιβληθεί» πάνω στα υπόλοιπα, μολονότι όλα αυτά τα γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η Πέτρα Χάακ-Μπλόεμ, ειδική ερευνήτρια στο Erfocentrum, εξηγεί: «Βαθιά μέσα στα θυλάκια των τριχών υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι μελανίνης που δίνουν στα μαλλιά σας την φυσική τους απόχρωση. Αυτοί οι δύο τύποι χρωστικών είναι η ευμελανίνη -η οποία χρωματίζει τα μαλλιά μαύρα ή καφέ- και η φαιομελανίνη -η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ξανθών ή κόκκινων τριχών στο ανθρώπινο σώμα. Σε γενικές γραμμές, πολλοί άνθρωποι έχουν φαμομελανίνη στα μαλλιά τους», λέει η Χάακ-Μπλόεμ, «απλώς σε άτομα με σκούρα καστανά ή μαύρα μαλλιά, η φαιομελανίνη καλύπτεται αποτελεσματικά από τη σκοτεινότερη ευμελανίνη. Και αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων».

Αλλά δεν μιλάμε μόνο για την τριχοφυία της κεφαλής. Πολλά άλλα διαφορετικά μέρη του σώματος φιλοξενούν διαφορετικούς συνδυασμούς φαιομελανίνης και ευμελανίνης. «Μια ποικιλία παραγόντων συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένα θυλάκια παράγουν απλώς περισσότερη χρωστική ουσία από άλλα, είτε ευμελανίνη, είτε φαιομελανίνη», λέει η Χάακ-Μπλόεμ, εξηγώντας: «Συνήθως, τα μαλλιά των φρυδιών είναι τα πιο σκούρα, όπως και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή της κοιλιάς -ακόμη και στους πολύ ξανθούς άνδρες. Όσον αφορά στη γενειάδα, κάποιες φορές μπορεί να ισχύει το αντίθετο, όσο και εάν πρόκειται για μια τυχαία γενετική διαδικασία».

Σύμφωνα με την ειδικό, τα γονίδια που κουβαλάει κάθε άνθρωπος δεν προέρχονται αποκλειστικά από τους γονείς του, αλλά και από τους παππούδες ή και ακόμη πιο μακρινούς προγόνους. «Ο συνδυασμός των γονιδίων που σχετίζονται με το χρώμα της τριχοφυΐας, μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από γενιά σε γενιά όσον αφορά στις τρίχες της κεφαλής ή του σώματος, ενώ τα ίδια αυτά γονίδια μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τον ίδιο άνθρωπο να έχει διαφορετικό χρώμα τριχών σε διαφορετικά σημεία του σώματός του».

Ωστόσο, για ποιο λόγο το συνηθέστερο -διαφορετικό- χρώμα στα γένια είναι το κόκκινο; Eρευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ, έχουν βρει ότι το κόκκινο χρώμα στην τριχοφυΐα, γενικά, οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου MC1R, που, όπως όλα τα άλλα, έτσι κι αυτό το κληρονομείται από τους προγόνους μας. Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Μάνφρεντ Κάϊζερ, συγγραφές μελέτης που έχει δημοσιευθεί στο ακαδημαϊκό περιοδικό βιολογίας «Current Biology», λέει: «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, όταν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κληρονομηθεί και από τους δυο γονείς, τότε όλες σχεδόν οι τρίχες στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα του ατόμου θα είναι κόκκινες. Όταν όμως το γονίδιο MC1R κληρονομηθεί μόνο από τον πατέρα ή τη μητέρα, η κόκκινη τριχοφυΐα θα εντοπίζεται μεμονωμένα σε κάποια σημεία του σώματός του».

Πάντως, το γιατί οι κόκκινες τρίχες επιλέγουν την γενειάδα περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του σώματος, ακόμη δεν έχει απαντηθεί οριστικά από τους επιστήμονες. Απλά, συμβαίνει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA