Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 27η Νοεμβρίου 1942, δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία για τη ροκ μουσική. Είναι η ημέρα που στο Σιάτλ των ΗΠΑ γεννήθηκε ο Τζόνι Αλεν Χέντριξ. Είναι ο άνθρωπος που μερικά χρόνια αργότερα θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ροκ μουσικοί θα παίζουν την ηλεκτρική κιθάρα και θα δώσει στο συγκεκριμένο είδος μουσικής μια νέα πνοή.

Όταν ο μικρός Τζίμι ήταν 9 ετών οι γονείς του χωρίζουν και έμεινε με τη γιαγιά του (από την πλευρά της μητέρας του) η οποία ήταν κατά το ήμισυ μια υπερήφανη ινδιάνα Τσερόκι. Η γιαγιά του κάνει όλα τα χατίρια, καταλαβαίνει ότι ο μικρός έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική. Ζουν φτωχικά, όμως, και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κιθάρα. Η μοίρα, ωστόσο, δεν θα αφήσει αυτό το σπάνιο ταλέντο να χαθεί.

Μια ημέρα και ενώ ο Τζίμι είναι πλέον 14 ετών βρίσκει στα σκουπίδια μια κιθάρα. Έχει μείνει μια μόνο χορδή αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει κάπου. Την κρατάει πάντα μαζί του και ακούει σαν μανιακός Έλβις Πρίσλεϊ, Λιτλ Ρίτσαρντ, Μάντι Γουότερς και Λάιτνινγκ Χόπκινς. Στα 16 του θα πάρει στα χέρια του την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα, που του έκανε δώρο ο πατέρας του. Και κάπου εκεί ξεκινάνε όλα.

Η σπουδαία καριέρα ενός βιρτουόζου

Ξεκινάει να παίζει σε διάφορα τοπικά γκρουπ και αμέσως ξεχωρίζει εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου που παίζει αλλά και το ότι είναι αριστερόχειρας και παίζει με δεξιόχειρη κιθάρα. Το Νοέμβριο του 1962 μπαίνει για πρώτη φορά σε στούντιο στο Νάσβιλ του Τενεσί. Τον Ιανουάριο του 1964 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και τον επόμενο μήνα κερδίζει ένα διαγωνισμό στο θέατρο «Apollo» για ερασιτέχνες μουσικούς. Στη συνέχεια συνεργάζεται με σπουδαία ονόματα, όπως οι Isley Brothers, ο Curtis Knight και το ίνδαλμά του Λιτλ Ρίτσαρντ, μία συνεργασία με πολλά προβλήματα.

To 1966 είναι η χρονιά που η καριέρα του θα αλλάξει. Όπως θα αλλάξει και η ροκ μουσική. Γνωρίζει τον Φρανκ Ζάππα, ο οποίος του μιλά για το «πεταλάκι» wah-wah, που μόλις είχε ανακαλυφθεί. Ο Τζίμι Χέντριξ το ενσωματώνει στην κιθαριστική του παλέτα, μαζί με την «παραμόρφωση» και την «ανάδραση» (feedback). Από τότε θα γίνει ο απόλυτος άρχοντας των μουσικών εφέ.

Όταν τον ανακαλύπτει ο πρώην μπασίστας των Animals Τσας Τσάντλερ τον πείθει να μετακομίσει στην Αγγλία και τον αναλαμβάνει ως μάνατζερ. Σχηματίζει το γκρουπ «The Jimi Hendrix Experience» και ηχογραφούν τρία σινγκλ, που όλα μπαίνουν στο Top-10: «Hey Joe», «The Wind Cries Mary» και το εμβληματικό Purple Haze, με τις παραμορφωμένες κιθάρες, που επηρέασε όσο λίγα τραγούδια τη ροκ συνθετική των επόμενων χρόνων. Στις 12 Μαίου 1967 ο Χέντριξ κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Are you experienced», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Χέντριξ γίνεται του νούμερο ένα!

Η μάχη με τους δαίμονες που τον τελικά τον νίκησαν

Τον Μάη του 1969 ο Χέντριξ συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή ναρκωτικών καθώς στις αποσκευές του βρέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και χασίς. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά τού τα έβαλε κάποιος από τους οπαδούς του. Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του και τον αθώωσε αλλά η αντίστροφή μέτρηση είχε ξεκινήσει.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να ηχογραφεί με καταιγιστικούς ρυθμούς και το καλοκαίρι του 1970 πραγματοποιεί την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη. Νωρίς το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου ο βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Ένα μελαγχολικό ποίημα που βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι αυτοκτόνησε αλλά τυπικά οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Πιθανώς πέθανε από ένα θανατηφόρο συνδυασμό αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA