Μενού
  • Α-
  • Α+

Νότες γέμισε η Google αφού με το σημερινό της Doodle τιμά την αξέχαστη ντίβα της Όπερας Μονσεράτ Καμπαγιέ η οποία είχε γεννηθεί μια ημέρα σαν σήμερα το 1933. Η Καμπαγιέ, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 12 Απριλίου 1933. Προερχόταν από φτωχή οικονομικά οικογένεια, σπούδασε πιάνο και φωνητική από την ηλικία των 6 ετών για να γίνει στα 9 της χρόνια δεκτή στο Ανώτερο Κονσερβατόριο Μουσικής του Λισέου, όπου διδάχτηκε από τους Nαπολεόνε Ανοβάτσι, Εουτζένια Κεμένι και Κοντσίτα Μπαντία.

Αποφοίτησε το 1953 και πήγε στην Ιταλία, όπου ξεκίνησε με μερικούς δεύτερους ρόλους την καριέρα της, που εκτινάχτηκε μετά από την επιτυχημένη της εμφάνιση ως Μιμή στην «Λα Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι στην ελβετική κρατική όπερα.

Στην πρώτη όπερα που έλαβε μέρος επαγγελματικά, το "La serba padrona" του Περγκολέζι είχε μια τραυματική εμπειρία, καθώς τραγουδούσε με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό, αφού ντρεπόταν και δεν ήθελε τίποτα να την αποσπά από το έργο της. Ο φόβος αυτός όμως, ύστερα και από ομηρικούς καυγάδες με τον μαέστρο, ξεπεράστηκε. Έκτοτε, η Καμπαγιέ κυριαρχούσε με τη φωνή και την παρουσία της στη σκηνή και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες σοπράνο του τελευταίου αιώνα.

Έδωσε πάνω από 4.000 παραστάσεις και αξέχαστες ερμηνείες σε μια ευρεία γκάμα ρόλων με αξιομνημόνευτες, μεταξύ άλλων, αυτές στη «Νόρμα», τη «Μαντάμα Μπατερφλάι», την «Τουραντό» και την «Τόσκα».

Το 1987, έκανε ένα σπάνιο πέρασμα από την ποπ μουσική όταν κυκλοφόρησε ένα ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος Queen, που είχε τον τίτλο «Barcelona». Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της Καμπαγιέ και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Το single αυτό ακολούθησε ένας ομώνυμος δίσκος, που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο και περιλάμβανε επιπλέον συνεργασίες μεταξύ των δυο ερμηνευτών. Το ίδιο κομμάτι αργότερα έγινε ο ύμνος στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, οι οποίοι έλαβαν χώρα στην Βαρκελώνη, τόπο καταγωγής της σοπράνο, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι, συνοδευόμενη από την ηχογράφηση του Μέρκιουρι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991, πριν τον τελικό του Champions League το 1999 στο στάδιο Καμπ Νόου.

Το 1995, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco», ο οποίος αφιερώθηκε στον ομώνυμο Έλληνα ζωγράφο. Το 1997, ο Mike Moran έκανε την παραγωγή στον δίσκο «Friends For Life», ο οποίος περιλαμβάνει ντουέτα με την Καμπαγιέ και άλλους τραγουδιστές όπως οι Bruce Dickinson των Iron Maiden, Johnny Hallyday, Johnny Logan, Gino Vannelli και Helmut Lotti.

Στις 6 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία 85 ετών, η Καμπαγιέ πέθανε στην αγαπημένη της, Βαρκελώνη «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ''τελευταία ντίβα'' όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Στην Ελλάδα η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του José Collado.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA