Μενού
  • Α-
  • Α+

Eurobasket ’87 και μια Αθήνα, μέσα Ιουνίου, στεγνή και άνυδρη από ψιχάλες πανηγυρισμών. Και ξαφνικά ξέσπασε η μπόρα!  Ήταν τα χρόνια της αθωότητας του ελληνικού αθλητισμού. Μετά «χτύπησαν» οι συνήθεις ύποπτοι: το χρήμα, οι χορηγοί, οι διαφήμιση, η ματαιοδοξία, ο χρόνος.

Σαν σήμερα λοιπόν, 34 χρόνια μετά τον επικό θρίαμβο επί της ΕΣΣΔ κι ούτε ΕΣΣΔ υπάρχει, ούτε Γιουγκοσλαβία υπάρχει και το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι και στα καλύτερά του τελευταία.

Τι είχε γίνει τότε; Ένα βράδυ σαν το αποψινό του Ιουνίου, η εθνική μπάσκετ του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φιλίππου, του Φασούλα, του Χριστοδούλου και του Κώστα Πολίτη στάθηκε απέναντι στους Βολκόφ, Ταρακάνοφ, Τιχονένκο, Μαρτσουλιόνις, Γιοβάισα του Αλεξαντερ Γκομέλσκι και τους έμαθε πώς γράφεται η Ιστορία όταν οι «μικροί» δεν τρομάζουν από τους «μεγάλους».

Δυο 24ωρα πριν, η ομάδα με το ελληνικό εθνόσημο, είχε αποκλείσει τον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον Τόνι Κούκοτς, τον Ζάρκο Πάσπαλι, τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον Βλάντε Ντίβατς, όλους τους κορυφαίους παίκτες δηλαδή του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Το 103-101 δεν λέει τίποτα ως αποτέλεσμα. Το ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι γέμισαν κάθε τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης από τα Δίκαια μέχρι τη Γαύδο, λέει πολλά! Η νίκη και η κατάκτηση του πρώτου τροπαίου σε εθνικό ομαδικό επίπεδο, ήταν η έκρηξη που σάρωσε την Ελλάδα.   

Σύσσωμη η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και η αντιπολίτευση βρέθηκε στις θέσεις των επισήμων με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Αδιαχώρητο στο ΣΕΦ και όλη η Ελλάδα προσηλωμένη στην τηλεόραση. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και από τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου στο φινάλε πήγε στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια).

Οι δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης έγραψαν το τελικό 103-101 υπέρ της Εθνικής μας. Και τα υπόλοιπα ήταν απλά οι συνέπειες της έκρηξης μια βόμβας μεγατόνων: Από το επόμενο πρωί μια Ελλάδα άφηνε στην άκρη το ποδόσφαιρο και έπαιζε μπάσκετ! Μέχρι το 2004…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA