Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξάγουν εμβόλια για τον κορονoϊό που έγιναν στο έδαφός τους, καθώς απέρριψε την πρόταση της Ουάσινγκτον για άρση στις πατέντες.

«Τώρα που ένα μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ελπίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια ελεύθερη ανταλλαγή συστατικών και ένα άνοιγμα της αγοράς εμβολίων», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει εξαγάγει ένα μεγάλο μέρος από τα εμβόλια που έγιναν στο μπλοκ και ότι αυτό θα πρέπει να «είναι ο κανόνας».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στις εκκλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών να εγκαταλείψουν την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. «Δεν νομίζω ότι η άρση της πατέντας είναι η λύση για να διατεθούν περισσότερα εμβόλια σε περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε. «Αντίθετα, νομίζω ότι χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα και τη δύναμη της καινοτομίας των εταιρειών, και για μένα, αυτό περιλαμβάνει την προστασία των πατεντών.»

Η ηγέτιδα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης της καινοτομίας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να «αποδυναμωθεί έτσι ώστε να μην μπορούν να βρεθούν ταχείες προσαρμογές για παραλλαγές ιών». Τα εμβόλια ήταν «εξαιρετικά ευαίσθητα προϊόντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κατασκευαστές εργάζονταν ήδη με μεγάλη ταχύτητα για να αυξήσουν τις ποσότητες, μεταξύ άλλων μέσω συνεργασιών αδειοδότησης. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος μένει καθηλωμένος στις πατέντες του και δεν αναλαμβάνει δράση», είπε.

Η Γερμανία φιλοξενεί τη BioNTech, την εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα εγκρίθηκε για χρήση στη Δύση στα τέλη του περασμένου έτους. Μια άλλη γερμανική εταιρεία, η Curevac, βρίσκεται στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών και εξετάζει την έγκριση για τη διανομή εμβολίων στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA