Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «6μηνη τράπεζα χρόνου», οι αλλαγές στο ωράριο και η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, ουσιαστικά απελευθερώνει το ελαστικό ωράριο.

Ο εργαζόμενος θα μπορεί με αίτημά του στον εργοδότη να δουλεύει έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, αλλά θα συμψηφίζει άλλες μέρες με εξάωρο ώστε σε βάθος 6 μηνών να επιτυγχάνεται 8ωρο. Επίσης, θεσπίζεται και η κάρτα εργασίας που θα ελέγχει με ηλεκτρονικό τρόπο το ωράριο.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι οι οποίες αλλαγές στο ωράριο θα είναι με συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά, ότι και εκείνος είχε συναινέσει ως κυβέρνηση σε αλλαγές στο ωράριο. 

«Ελαστικά ωράρια για να δει τα παιδιά του ο εργαζόμενος» 

Μιλώντας για το 8ώρο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι θέμα που μπορούν σε εθελοντική βάση να συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι» και ότι ήδη υπάρχει σε πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες αποδέχεται και στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «για τις ατομικές συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που άνοιξε τον δρόμο, υιοθετώντας οδηγία της ΕΕ για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεργασία και η παροχή διευκολύνσεων για τους εργαζόμενους γονείς. Εμείς απλώς μεταφέρουμε αυτήν την οδηγία, όπως οφείλουμε, στο εθνικό δίκαιο, απλώς αυξήσαμε τα ηλικιακά όρια, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση περισσότεροι γονείς και το διευρύνουμε, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει χρήση ελαστικών ωραρίων που τον εξυπηρετούν για να δει τα παιδιά του».

«Εγώ θα κάνω κουμάντο στο σπίτι του καθενός ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει και ξελέει. Πολλές εργοδοτικές ενώσεις με τις οποίες συνομιλώ, γιατί δεν μιλώ μόνο με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων δεν διευκολύνονται από αυτό το σύστημα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

«Η υιοθέτηση του ελαστικού ωραρίου θα γίνεται μόνο μετά από αίτημα του εργαζόμενου» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «έχουμε προβλέψει ότι αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο να δεχθεί κάτι τέτοιο, εκείνος αρνηθεί και απολυθεί, τότε αυτή η απόλυση να θεωρείται άκυρη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA