Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Υπουργική Συνάντηση για την Συρία, που έλαβε χώρα σήμερα στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», στη Ρώμη αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας στα τεκταινόμενα στην εν λόγω χώρα. Όπως μάλιστα σχολίαζαν διπλωματικές πηγές, «η Ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί ο ρόλος, αλλά και το ενδιαφέρον που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην Συρία».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης - Ινδός ΥΠΕΞ: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας με το βλέμμα σε Διεθνές Δίκαιο και ΟΗΕ

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα συμμετείχε σε Υπουργική Συνάντηση για την Συρία ήταν τον Ιανουάριο του 2015. Στην εν λόγω Υπουργική συνάντηση συμμετείχαν η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιταλία ο Καναδάς, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Συμμετείχαν επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Συρία Geir Pedersen. 

Η Υπουργική Συνάντηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ήταν μια προσπάθεια να παραμείνει ενεργή η διεθνής κοινότητα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος που έχει μεν ηττηθεί σε Συρία και Ιράκ, θύλακές του όμως παραμένουν ενεργοί σε χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία και το Κονγκό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μολίνκεν, ανοίγοντας τις εργασίες έκανε έναν πρώτο απολογισμό για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης εκεί.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολίασε πως η Τουρκία έχει απομονωθεί πολιτικά - λόγω της θέσης της στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. «Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα», είπε ο κ. Δένδιας.  «Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί. Αλλά αυτά τα οποία είπατε αφορούν την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια θέση η οποία είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια θέση, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα 

Η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να ολοκληρώθηκε, οι  «27» επιβεβαίωσαν πως η Άγκυρα παραμένει στο μικροσκόπιο τους για τυχόν παραβατικές ενέργειες, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ με επιστολή του να αμφισβητήσει και τον ελληνικό εναέριο χώρο και την επήρεια της Ελλάδα στα δικά της νησιά. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου μάλιστα χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων» τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο για τα νησιά στη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου υποβάθμισε την τουρκική ενέργεια, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να απορρίπτει αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA