Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις τρεις κορυφαίες χώρες του κόσμου όσον αφορά στον στρατιωτικό εξοπλισμό κατατάσσει ο Ερντογάν την Τουρκία, μετά την απόκτηση ενός μαχητικού drone, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος και με την ευκαιρία προέβη σε μαξιμαλιστικές δηλώσεις. Το drone ονομάστηκε Bayraktar Akinci και παρουσιάστηκε... μεγαλοπρεπώς στην πόλη Tekirdağ  (Ραιδεστός) στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Ο Ερντογάν είπε ότι με το Bayraktar Akinci η Τουρκία θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες της για εδραίωση ειρήνης, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην περιοχή και στον κόσμο. Μάλιστα, κάνοντας επίδειξη δύναμης είπε όλοι πρέπει να ζητάνε την άδεια της Τουρκίας για να κάνουν και την πιο μικρή κίνηση στην περιοχή. Δεν προσδιόρισε πάντως ποιους εννοεί με το «όλοι».

https://www.youtube.com/watch?v=eChaTAXwbio

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να γίνει ηγέτιδα δύναμη στα μη εξοπλισμένα drones και υποσχέθηκε περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι η Τουρκία αύξησε από 20% σε 80% τον αμυντικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στη χώρα. «Όλος ο κόσμος συζητά για το αμυντικό δόγμα που εφαρμόσαμε σε Συρία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα έχει λόγο παντού.  Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει προόδους και στο τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων.

Υποβρύχια και διαστημόπλοιο 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πρόσφατα παρουσιάσει το TCG PİRİREİS (S-330) που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Gölcük και είναι το πρώτο υποβρύχιο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πρότζεκτ Νέου Τύπου Υποβρυχίων (YTDP) της Τουρκίας. ο όνομά του προέρχεται από τον φημισμένο Οθωμανό ναύαρχο και χαρτογράφο, Πίρι Ρέις. Μέχρι το 2027 αναμένεται να δοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, έξι ακόμα υποβρύχια τύπου 214 της κλάσης Reis, των οποίων η κατασκευή και ο εξοπλισμός συνεχίζονται στο ναυπηγείο του Gölcük. Πρόκειται για τα σκάφη: CG Pirireis (S-330) 2022, TCG Hızır Reis (S-331) 2023, TCG Murat Reis (S-332) 2024, TCG Aydın Reis (S-333) 2025, TCG Seydi Ali Reis (S-334) 2026, TCG Selman Reis (S-335).

Έχει όμως παρουσιάσει και φιλόδοξο πρόγραμμα για το 2023 που φτάνει μέχρι τη... Σελήνη! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο παρουσίασε το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρα διάρκειας 10 ετών, το οποίο υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Άγκυρας ν’ ανταγωνιστεί άλλες χώρες και να γίνει μία από τις κορυφαίες σε αυτόν τον τομέα. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μία εκδήλωση, η οποία συνδυάστηκε και από ειδικά εφέ, υποστήριξε ότι ο πρώτος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η Τουρκία να βρεθεί στη Σελήνη το 2023, έτος το οποίο θεωρείται ορόσημο για την Άγκυρα καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.Ακόμα προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια, το πρώτο είναι η αποστολή στη Σελήνη και η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για το δεύτερο στάδιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA