Σύμφωνα με τους New York Times από την Κυριακή ο Μπρετ Κροζίερ βρίσκεται στο Γκουάμ, σε απομόνωση, ένα νησί που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς νόσησε και ο ίδιος από τον νέο κορονοϊό και υποφέρει από ξυρόβηχα.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Κροζίερ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του πριν γίνει γνωστή η διάγνωση ή εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έγιναν γνωστά πριν τιμωρηθεί.

Πάντως σύμφωνα με φίλους και συναδέλφους του εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα πριν να καθαιρεθεί την περασμένη Πέμπτη.

Προς το παρόν το Ναυτικό δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το αν ο Μπρετ Κροζίερ νοσεί από τον νέο κορονοϊό.

Τουλάχιστον 400 ναύτες από το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό και αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, όπου βρίσκονται άλλα 625 μέλη του πληρώματος που ήταν αρνητικά στον Covid-19.

Κατά την αποχώρηση του από το αεροπλανοφόρο, ο Μπρετ Κροζίερ, γνώρισε την αποθέωση από το πλήρωμά, καθώς με επιστολή του στην κυβέρνηση είχε αποκαλύψει την κατάσταση με τα κρούσματα στο πλοίο. 

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, ζητούσε μάλιστα την άδεια ώστε να αποβιβάσει το πλήρωμά του στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο αεροπλανοφόρο.

Για την κίνησή του αυτή, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του και αποχώρησε από το πλοίο, με τους ναύτες του να ζητωκραυγάζουν το όνομά του, αναγνωρίζοντας ότι μπήκε μπροστά για να τους προστατέυσει.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας της κυβέρνησης Τραμπ, Τόμας Μόντλι, ο Μπρετ Κροζίερ, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του γιατί τον κατέβαλε η κρίση στο πλοίο του και έχασε την εμπιστοσύνη του προς αυτόν και όχι εξαιτίας της διαρροής του γράμματος. Ακόμα όπως ισχυρίστηκε η αποστολή ενός τέτοιου γράμματος προκάλεσε αχρείαστο συναγερμό σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου.

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν φίλοι και παλιοί συνάδελφοί του «πάντα έβαζε πάνω από απ’ όλα τα συμφέροντα του πληρώματος του» και ό,τι έκανε το έκανε «αφότου το είχε σκεφτεί καλά».

Στο αεροπλανοφόρο μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 125 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19.