Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο ν’ απονείμει την Τρίτη, προεδρική χάρη σε περισσότερα από 100 άτομα δηλαδή μερικές ώρες πριν αποχωρήσει από πρόεδρος.

Ωστόσο είναι πιθανό το ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτές τις χάρες να μην συμπεριλάβει τον εαυτό και μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με συνεργάτες του και σκαφτόταν εάν θα πρέπει να προβεί στο βήμα του να δώσει χάρη στον εαυτό του. Πάντως κάποιοι από τους συνεργάτες του φαίνεται να τάχθηκαν ενάντια σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι με μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε ένοχος

Σύμφωνα με την Washington Post, την Κυριακή ο Τραμπ συνάντησε τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ και την κόρη του, Ιβάνκα καθώς και με ανώτερους συμβούλους του. Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν όλη την ημέρα και ο πρόεδρος μελέτησε ο ίδιος προσωπικά την κάθε υπόθεση των ατόμων στα οποία αναμένεται να δώσει προεδρική χάρη.

Μερικοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι εάν ο Τραμπ δώσει μία προεδρική χάρη στον εαυτό του, τότε παραβιάζει μία από τις βασικές αρχές του Συντάγματος, ότι κανένας δεν πρέπει να κρίνει την προσωπική του υπόθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει να κάνει με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος στη Γερουσία δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές το 2024, ενώ πλέον θα είναι ευάλωτος σε διώξεις από πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για ενέργειες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά και σχετικά με τις επιχειρήσεις του.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς ο Τραμπ θα συμπεριφερθεί ως προς χάρες σε άτομα που σχετίζονται με τον στενότερο κύκλο του, όπως ο Στιβ Μπάνον, που κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων από δωρεές για το τοίχος στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ ή του Ρούντι Τζουλιάνι, τον επί σειρά ετών δικηγόρο του Τραμπ και από τις κύριες φωνές στην προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ πλέον βρίσκεται σε κόντρα και με τους δύο.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ μέσα από τις χάρες εξετάζει να βοηθήσει άτομα, τα οποία θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν στη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο, καθώς σύμφωνα με μία πηγή κοντά στον Τραμπ του «αρέσει να κάνει χάρες σε άτομα που θεωρεί ότι είναι καλό να του χρωστάνε».

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στη λίστα περιλαμβάνονται και ποινικές υποθέσεις και ένα από τα ονόματα είναι αυτό του  Σάλομον Μέλγκεν, ενός οφθαλμίατρου που έχει καταδικαστεί για απάτες και επειδή έχει καταχραστεί χρήματα δεκάδων ασφαλισμένων.

Σε δημοσίευμα της Κυριακής οι New York Times ανέφεραν  ότι καθώς η προεδρία του Τραμπ πλησιάζει στο τέλος της γίνεται όλο και μεγαλύτερο «παζάρι» από κάποιους για να κερδίσουν τη χάρη του Τραμπ με τον Τζουλιάνι σύμφωνα μ’ έναν πρώην  αξιωματούχο της CIA «να δίνει δύο εκατομμύρια δολάρια».

Οι προεδρικές χάρες αναμένεται πιθανότατα ν’ ανακοινωθούν την τελευταία πλήρη ημέρα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αύριο Τρίτη, ενώ ο ίδιος αναμένεται ν’ αποχωρήσει το πρωί της Τετάρτης, καθώς το μεσημέρι λήγει και τυπικά η θητεία του και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στην οποία ο Τραμπ δεν θα παρευρεθεί.