Μενού
  • Α-
  • Α+

Η έρευνα της MRB για το Star χθες το βράδυ ήταν αποκαλυπτική. Ομολογουμένως, ήταν μια μέτρηση - καμπανάκι για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από την αξιολόγηση για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας. Κυβερνητικά στελέχη, βεβαίως, ποντάρουν στη μεγάλη εικόνα και εκτιμούν ότι σύντομα η συνολική αξιολόγηση θα αλλάξει, όταν θα βγούμε από τον κύκλο των lockdown και οι εμβολιασμοί θα πολλαπλασιαστούν, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και εντεύθεν.

Η εν λόγω δημοσκόπηση, όμως, για πρώτη φορά μέτρησε και τις διαθέσεις της κοινωνίας έναντι της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα που συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα. Η έρευνα της MRB ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέφερε προ ημερών και το Reader.gr, ήτοι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας αντίκειται ευθέως στο αίτημα Κουφοντίνα, ενώ, όπως λέει γνωστός δημοσκόπος, πολλές από τις αυθόρμητες απαντήσεις είναι ενδεικτικές της αδιαφορίας των πολιτών για οιοδήποτε αίτημα του πολυισοβίτη εκτελεστή της 17Ν.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα στο ερώτημα να ικανοποιήσει η κυβέρνηση ή όχι η κυβέρνηση το αίτημα Κουφοντίνα, οι πολίτες απάντησαν όχι κατά 69,8%. Μόλις το 15,5% ζητά να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας, ενώ ένα 14,6% των πολιτών δεν έχει άποψη. Επιπρόσθετα σε ότι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την περίπτωση Κουφοντίνα οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά 60,5%. Παράλληλα, το 60,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το μέτωπο.

Η τάση αυτή, όπως καταγράφεται, συγκλίνει και με κυλιόμενες μετρήσεις των τελευταίων ημερών που ήταν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου. Η «κάτοψη» του πολιτικού πεδίου έδωσε στον κ. Μητσοτάκη το πάτημα να επιμείνει στη σκληρή γραμμή, με την κυβέρνηση να μην μπαίνει καν στη διαδικασία να συζητήσει το αίτημα του απεργού πείνας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Είναι, δε, ενδεικτική η αποστροφή της πλειοψηφίας της κοινωνίας για το πρόσωπο του Κουφοντίνα, ώστε 7/10 αδιαφορούν ακόμα και για το τι θα του συμβεί, σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας πείνας.

Η επίγνωση των δημοσκοπικών στοιχείων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίστιξη αυτή τη φορά με τα trends του twitter, παράλληλα, αποτελεί και ένα ηχηρό καμπανάκι για τον ΣΥΡΙΖΑ και αιτιολογεί την προοδευτική απόσυρση του κόμματος από τη ρητορική υποστήριξης των δικαιωμάτων του απεργού πείνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή και άφησε τον βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του που προκάλεσαν σεισμό και μείζον πολιτικό ζήτημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται ότι η οιαδήποτε…επαφή με τον κ. Κουφοντίνα είναι πολιτικά επιζήμια, αν και η νεολαία του κόμματος συνεχίζει κανονικά να συμμετέχει στις πορείες υπέρ του απεργού πείνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA