Ήταν 20 Μαρτίου 1995 όταν μια απλή μέρα θα ξημέρωνε για τους κατοίκους του Τόκιο. Οι άνθρωποι θα σηκώνονταν το πρωί, θα έπιναν μια κούπα καφέ ή μάτσα, θα έτρωγαν το πρωινό τους και θα πήγαιναν αμέριμνοι στη δουλειά τους. Όμως η αίρεση του Σόκο Ασαχάρα είχε άλλα σχέδια. Ήταν νωρίς το πρωί όταν μια συντονισμένη επίθεση με αέριο σαρίν θα σκορπούσε τον θάνατο και τον τρόμο στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Η θρησκευτική σέχτα «Αούμ Σινρικιό»

Πίσω από κάθε μεγάλη αίρεση κρύβεται συνήθως ένας «σωτήρας», με πολλές υποσχέσεις και πολλά (φαινομενικά) χαρίσματα. Ο πρωταγωνιστής πίσω από την “Αούμ Σινρικιό” ήταν ο ημίτυφλος γκουρού Σόκο Ασαχάρα, ο οποίος δημιούργησε το 1984 την εν λόγω αίρεση, αρχικά υπό το πλαίσιο των μαθημάτων γιόγκα και διαλογισμού.
Δείτε ακόμη: Ναός του Λαού: Η αίρεση που οδήγησε στη μαζική αυτοκτονία 918 ανθρώπων
Ο Σόκο Ασαχάρα γεννήθηκε το 1955 και στη γέννα του διαπιστώθηκε πως από το ένα μάτι ήταν εντελώς τυφλός, ενώ από το άλλο είχε μερική όραση. Πήγε σε σχολείο τυφλών, όπου από μικρός έδειξε τον χαρακτήρα του, εκμεταλλευόμενος τα άλλα παιδιά που είχαν ολική τύφλωση. Έχοντας το πλεονέκτημα έναντι των συμμαθητών του, τους αποσπούσε μικροποσά, ενώ στα σχολικά μητρώα υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά εκφοβισμού και ξυλοδαρμού των συμμαθητών του.
Στόχος του ήταν να γίνει γιατρός αλλά απέτυχε στις εξετάσεις για να μπει στην ιατρική σχολή και αντ’ αυτού άνοιξε ένα μαγαζί παρέχοντας υπηρεσίες βοτανολογίας και βελονισμού.
Το 1982 συνελήφθη για πώληση ψευδο-φαρμάκων και παράνομων σκευασμάτων. Λίγο αργότερα, η επιχείρησή του σημείωσε πτώχευση. Έτσι, ίδρυσε μια σχολή γιόγκα και διαλογισμού η οποία θα εξελισσόταν στην φονική αίρεση.
Κατά τις δεκαετίες των 70’s και των 80’s η Ιαπωνία άνθισε οικονομικά και παράλληλα, εμφανίστηκαν πολλές νέες θρησκείες και πνευματικά κινήματα. Αυτό που προσέφεραν στον κόσμο ήταν δελεαστικό: απομάκρυνση από την αλλοτρίωση που προκαλεί ο καπιταλισμός. Κάπως έτσι, ο Σόκο Ασαχάρα έγινε σιγά σιγά ένας μεσσίας, με αντικαπιταλιστικό περιτύλιγμα.

Αφού έζησε κάτι σαν το Eat Pray Love και βρήκε το ησυχαστήριό του στα Ιμαλάια, επέστρεψε στο “ποίμνιό” του, διαδίδοντας πως μπορεί να μετεωριστεί.
Οι ακόλουθοί του αυξήθηκαν δραματικά τόσο εντός Ιαπωνίας όσο και εκτός. Φυσικά όλοι αυτοί οι ακόλουθοι εξαργυρώθηκαν σε πλούτο. Ο Σόκο Ασαχάρα όχι μόνο αποκτούσε ολοένα και περισσότερα χρήματα αλλά παράλληλα, ξέφευγε μέρα με τη μέρα από την πραγματικότητα. Είχε αποκτήσει εμμονή με μια “επικείμενη απειλή” και τα διδάγματά του είχαν γίνει μια “σούπα” από Νοστράδαμο, βουδισμό, κινέζικη αστρολογία και όχι μόνο!
Το πρώτο συμβάν που η Αούμ Σινρικιό απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη ήταν στις 31 Ιουνίου του 1993, όταν μια μυστηριώδης συσκευή που γέμισε την ατμόσφαιρα καπνούς, βρέθηκε στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου της αίρεσης. Η αστυνομία αφενός πήγε εκεί για να σταματήσει την λειτουργία αυτής της συσκευής και συνέλεξε δείγματα του αερίου, αφετέρου δεν τα έλεγξε, παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά (μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του 1995). Όταν λοιπόν, έγινε αυτός ο καθυστερημένος έλεγχος, διαπιστώθηκε πως η αίρεση είχε απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα μια εκδοχή άνθρακα που θα μπορούσε να σπείρει τον θάνατο στην πόλη.
Η επίθεση στο Τόκιο
Η Αούμ Σινρικιό όμως και ο ηγέτης της δεν το έβαλαν κάτω. Δύο χρόνια αργότερα θα «εκπλήρωναν» την αποστολή τους, αιματοκυλώντας το μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας, στις 20 Μαρτίου του 1995, ώρα 09:00 το πρωί.
Το τοξικό αέριο σαρίν έσπειρε τον όλεθρο σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και δηλητηριάζοντας περισσότερους από 5.500. Το αέριο σαρίν, ένα από τα πιο φονικά νευροπαραλυτικά αέρια (εκτιμάται πως είναι 500 φορές πιο τοξικό από το κυάνιο), έχει απελευθερωθεί ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικούς συρμούς του μετρό του Τόκιο. Οι δράστες τοποθέτησαν σακούλες με το αέριο σε διάφορα σημεία του μετρό, τις τρύπησαν με ομπρέλες και διέφυγαν.

Το αέριο σαρίν
Το σαρίν, είναι μια οργανική ένωση του φωσφόρου και προκαλεί ενεργοποίηση των νεύρων των μυών. Όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί στο αέριο η όρασή του θολώνει, αιμορραγεί από τη μύτη, βγάζει αφρούς από το στόμα και στο τέλος το θύμα πεθαίνει είτε από ασφυξία είτε καρδιακή προσβολή.
Η αστυνομία δεν άργησε να βρει τον εγκέφαλο του χτυπήματος και έτσι ο Σόκο Ασαχάρα συνελήφθη σε ένα από τα προπύργια της αίρεσης, στους πρόποδες του όρους Φούτζι, όπου είχαν δημιουργήσει χημικό εργαστήριο με σκοπό την παρασκευή τοξικών αερίων σε ευρεία κλίμακα.
Κατά την πολύκροτη δίκη αποδείχθηκε ότι ο Ασαχάρα είχε διατάξει την επίθεση με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης και την αυτοανακήρυξή του σε… αυτοκράτορα της χώρας. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της σέχτας και σε άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα με τη χρήση θανατηφόρων αερίων, όπως η επίθεση στο Ματσουμότο το 1994, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα. Ο Σόκο Ασαχάρα καταδικάστηκε δι’ απαγχονισμού το 2018 μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης.
Μέχρι και σήμερα φημολογείται πως υπάρχουν “υπό-ομάδες” της Αούμ Σινρικίο που συνεχίζουν να προσηλυτίζουν νέα μέλη και στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρικτές του Ασαχάρα αναπαράγουν συνωμοσίες.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.