Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βασικός μισθός: «Παγώνει» η αύξησή του μέσα στο 2021

Στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνει για φέτος ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αύξηση εντός του 2021

Η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για φέτος στα 650 ευρώ, καθώς όλα τα οικονομικά δεδομένα φαίνεται πως δεν επιτρέπουν περιθώρια για αύξηση. Οι παράγοντες που συντείνουν σε αυτή την εξέλιξη είναι η ύφεση, που πέρσι έκλεισε στο 8,2%, αλλά κι ο φόβος για αύξηση της ανεργίας μετά την «αποσωλήνωση» της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης, καθώς είναι κάτι που μπορεί να προταθεί από μερίδα εργοδοτικών οργανώσεων που προσέρχονται στον διάλογο. Σε αυτό το σενάριο, η αύξηση θα είναι της τάξεως του 1-2%, ώστε να υπάρξει ανάταση της αγοράς και για ψυχολογικούς λόγους. Η ουσιαστική αύξηση, όμως, θα πρέπει να αναμένεται από τον Ιούλιο του 2022.

Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο βασικό μισθό. Βάσει του νόμου, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#μισθός #εργαζόμενοι #ανεργία