Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που μία σειρά επιχειρήσεων σηκώνουν ρολά και επιστρέφουν σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έχουμε σηκώσει από τις αγορές πηγαίνει στην πραγματική οικονομία». Μιλώντας στο Mega, o υπουργός διευκρίνισε πως σε αυτή τη φάση «τρέχουν» οι πληρωμές για τα υπόλοιπα της Επιστρεπτέας 7, τα μηδενικά ενοίκια για τον Μάιο, το ποσό των 167 εκατομμυρίων ευρώ για την εστίαση και το πρόγραμμα «Γέφυρα».

«Δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8»

«Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8», ανακοίνωσε ο κύριος Σταϊκούρας, ενώ «στην Επιστρεπτέα 7 μάλλον θα υπάρξει μια παράταση δύο ημερών». Εξηγώντας τους λόγους που πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός, ανέφερε πως «από τις 700 χιλιάδες αιτήσεις, 250.000 επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ 140 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είχαν τζίρο αναφοράς τα 400 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Τι θα γίνει με τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων;

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός - για την κάλυψη μέρους των πάγιων αναγκών για τις επιχειρήσεις - «προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, να μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα περίπου ως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ». Επισήμανε, μάλιστα, πως «ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ».

Υπό εξέταση το «κούρεμα» ενοικίων τον Ιούνιο

«Για τον Ιούνιο θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία για τα ενοίκια», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας πως «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», παράλληλα, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση», ενώ «θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις». Σε ό,τι αφορά δε την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού - δηλαδή το επίδομα έως 4.000 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο - εξήγησε ότι «ο σκοπός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι 17 Μαΐου και να γίνει η πληρωμή μέχρι το τέλος του μήνα».

Τι θα συμβεί με ΕΝΦΙΑ και φορολογικές δηλώσεις

«Για τις φορολογικές δηλώσεις εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα περίπου σε δύο εβδομάδες για την υποβολή, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου. Θα είναι ανοιχτή μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και όσοι υποβάλλουν τον Αύγουστο δε θα είναι εκπρόθεσμοι», εξήγησε ο υπουργός.

Μιλώντας, τέλος, για το πώς θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και τι θα ισχύσει για τις αντικειμενικές αξίες, ο κύριος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «οι δόσεις θα είναι 6», ενώ «για φέτος δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση». Προσέθεσε, μάλιστα, πως «ισχύει η μείωση του 22%, αλλά και πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν και πέρυσι, με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA