Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χώρα, δυναμικά, βρίσκει το δρόμο της για το μέλλον. Αυτή είναι η αντίληψη για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας στην Ελλάδα που κυριαρχεί στους συμπολίτες μας, στους εταίρους μας και τους διεθνείς επενδυτές στο εξωτερικό.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το «άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού με ασφάλεια», η ανταπόκριση των ελληνικών πρωτοβουλιών για τα πιστοποιητικά που θα επιτρέψουν τα διεθνή ταξίδια και το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς και ξένους επενδυτικούς οίκους, το πιστοποιούν.

Όλα αυτά, που σήμερα επαναλαμβάνουμε με αξιοπιστία σε διεθνή ψηφιακά – λόγω της πανδημίας – οικονομικά και κλαδικά fora, δεν αποτελούν για τους γνώστες της αγοράς «κεραυνό εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής, στοχευμένης και αποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από τον Ιούλιο του 2019 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αντιμετωπίσαμε την καταιγίδα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπέρ της Ελληνικής κοινωνίας, μέσα σε συνθήκες διπλής κρίσης: κοινωνικό-οικονομικής, αποτέλεσμα των άστοχων και ιδεοληπτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που με πολλαπλά χτυπήματα ταλανίζει εδώ και 15 μήνες ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα διπλό στοίχημα που κερδίζουμε καθημερινά, μέσα από δύσκολες μάχες σε κάθε επίπεδο.

Το ιστορικό χαμηλό στο 5ετές ομόλογο που πέτυχε αυτήν την εβδομάδα το Ελληνικό Δημόσιο, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,2% και το ενδιαφέρον των επενδυτών να ξεπερνά τα 20 δις, επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τροχιά μεγέθυνσης και συνδέεται με το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει για την χώρα μας στο εξωτερικό, και τη συνέχεια στην άσκηση μιας ουσιαστική μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, θα ήθελα να σταθώ στα πιο σημαντικά ζητήματα του αύριο, που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «ξεκινάμε σήμερα, με το ασφαλές άνοιγμα της πραγματικής οικονομίας και του τουρισμού».

Ξεχωρίζοντας τις δύο διακριτές φάσεις που περάσαμε, της ύφεσης που ξεπερνάμε φέτος και των μεταρρυθμίσεων που συνεχίζονται και μας ωθούν μπροστά. Εργαλεία μας σε αυτή την προσπάθεια, κατά πρώτον, το Πρόγραμμα μας, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας - «Ελλάδα 2.0», που προτάσσει ένα αναπτυξιακό μείγμα ψηφιακής οικονομίας, «πράσινων» επενδύσεων και μέτρων για κοινωνική σύγκλιση στην επόμενη καθοριστική εξαετία. Κατά δεύτερον, η συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική πορεία που στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στα εργασιακά και αναπτυξιακά νομοσχέδια, αφήνοντας πίσω μια δεκαετή περίοδο οικονομικής κρίσης και μνημονιακών μέτρων.

Οι παρεμβάσεις μας, με διασφαλισμένους πόρους μέσα από ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτικές γραμμές, αναμένονται να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος και κατά 6,2% το 2022, ενώ οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις είναι το «θεσμικό άλμα καινοτομίας» που αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο τις σχέσεις Κράτους – πολίτη. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις σε εξωστρεφείς και αποδοτικές δράσεις, εντάσσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο «grid» της προηγμένης τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα στοχευμένες χρήσεις των σύγχρονων μεθόδων τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, βελτιώνουν τηνπαραγωγικότητα των εργαζομένων αναβαθμίζοντας τη θέση τους και τα δικαιώματά τους, τόσο στη διευθέτηση της απασχόλησης, όσο και στην ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου στις νέες συνθήκες.

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις υλοποιούνται και προχωράμε βήμα – βήμα στη σύγχρονη και δυναμικά αναπτυσσόμενη Ελλάδα.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση της κυβερνητικής μας θητείας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, είναι σημαντικό να τονίσουμε τις τρεις διακριτές παρεμβάσεις που διαχειριστήκαμε.

Στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών και η συνεπής μας στάση στα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ανοίξουν τον εισερχόμενο τουρισμό από τα μέσα Μαΐου, είναι ξεκάθαρα μια επιτυχία της κυβέρνησης.

Μια θετική κομβική αλλαγή, που επιβεβαιώνεται καθημερινά με την επιλογή των κρατών να τοποθετήσουν τους τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας μας σε πρώτη προτεραιότητα για τη φετινή σεζόν.

Ενισχυτικό αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής παρουσία μας σε κάθε χώρα-στόχο, με συγκεκριμένες πολιτικές προβολής, η ετοιμότητα που επιδεικνύει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα και η οικονομική, θεσμική και κοινωνική στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης με ένα πακέτο μέτρων που δημιουργούν μια «ασπίδα εμπιστοσύνης και ανοσίας».

Στα κρίσιμα οικονομικά θέματα, ιδίως απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το μικρομεσαίο επιχειρείν, είμαστε αξιόπιστα σταθεροί στο πρόγραμμά μας. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%, νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή, με τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά να έχει μειωθεί κατά 22% και να έχει καταργηθεί στα 26 μικρότερα νησιά. Τα επιτεύγματα μια αυθεντικά φιλελεύθερης πολιτικής. Και όλα αυτά, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, ας μην το ξεχνάμε.

Συνεχίζουμε. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στήριξη αγροτών και αλιέων, όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων που φέρνουν πλούτο στη χώρα. Επιπλέον μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. Σύγχρονα εργαλεία οικονομικής πολιτικής, με υπερ-αποσβέσεις σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, από 30% στο 100%.

Καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων, κ.ά. οικονομικές παρεμβάσεις, στοχευμένες, βάσει των ειδικών τοπικών αναγκών.

Και στο σύνολο, η μόνιμη μέριμνά μας για την ψηφιακή αναβάθμιση κράτους και επιχειρήσεων. Η καινοτομία στην πράξη. Και όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα. Έργα υβριδικών δραστηριοτήτων στην περίοδο της πανδημικής συγκυρίας που κλόνισε ολόκληρους κλάδους, το εμπόριο & τις εκθέσεις, αλλά έφερε στο προσκήνιο νέους, με ευέλικτες start-ups για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και φθάνουμε στο σήμερα. Μπροστά μας είναι η νέα πρόκληση: Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης σε μια οικονομία που αγκαλιάζει τον πλανήτη.

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο, αναζητείται η ισορροπία ανάμεσα στις ριζικές αλλαγές που φέρνει η νέα «ψηφιακή επανάσταση» και την εξωστρέφεια, με τις επιλογές του τρόπου επιχειρείν των κλάδων και των επαγγελμάτων, που θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο καταμερισμό εργασίας.

Αυτό που επιδιώκεται μέσα από το νέο νομοσχέδιο, που είναι προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων, κυρίως όμως των εργαζομένων, αφού θα διευθετεί ο χρόνος απασχόλησης τους χωρίς να διαταράσσει τα δικαιώματα τους.

Ταυτόχρονα, η στόχευση είναι στην δημιουργία νέων και υψηλά αμειβόμενων ειδικοτήτων, κυρίως στον κλάδο των τεχνολογιών, που ενσωματωμένες πλέον στην παραγωγή θα βοηθήσουν στο να μικρύνει η απόσταση μας με τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες.

Σήμερα, που είναι μια σημαντική στιγμή για Ελλάδα,είμαστε όλοι έτοιμοι για το νέο;

Εμείς λέμε αποφασιστικά ΝΑΙ, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση. Αυτή που διαμορφώνουμε ως πρόγραμμα για την «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» ως κυβέρνηση της ΝΔ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA