Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναδρομικά ύψους έως και 10.296 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ - με ποσοστά μείωσης 3% ως 14% - κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου,  με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διαβάστε ακόμη: Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σημειώνεται πως τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι δύο κατηγοριών: 

  • Για όσους έχουν ασκήσει προσφυγές και για όσους δεν έχουν καταθέσει αγωγές.
  • Για τους συνταξιούχους Δημοσίου και απόστρατους χωρίς αγωγές είναι δεδομένη η επιστροφή της ΕΑΣ για μία διετία.

Αφορούν, παράλληλα, στις κρατήσεις των παλιών συνταξιούχων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ το δικαστήριο απείχε από το να εκφέρει κρίση περί αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ μετά το νόμο Κατρούγκαλου και παρέπεμψε την έκδοση απόφασης από το τρίτο τμήμα του. 

Εκτός από την ΕΑΣ, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται, παράλληλα, να εκδώσει άλλη μια απόφαση για τα έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του Νόμου 4093. Το επίμαχο ζήτημα της απόφασης είναι αν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να πάρουν επιπλέον επιστροφές πέραν του 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις, που θα φτάνουν στην 5ετία, ή αν τα έξτρα αναδρομικά θα αφορούν μόνον όσους έχουν ασκήσει αγωγές και δικαιώνονται δικαστικά.

To σενάριο του συμψηφισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι συσκέψεων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων. Αν υιοθετηθεί τέτοια πρόταση, οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα, με συμψηφισμό προσωπικής διαφοράς και αναδρομικών ΕΑΣ:

  • Συνταξιούχος Δημοσίου, που έχει μείωση 150 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 100 ευρώ, θα πάρει πίσω τα 100 ευρώ από την ΕΑΣ ως σύνταξη, μηδενίζοντας έτσι την προσωπική διαφορά, και θα μείνουν από τον συμψηφισμό άλλα 50 ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν ως αναδρομικά διετίας από την ΕΑΣ με ποσό 1.200 ευρώ.
  • Συνταξιούχος Δημοσίου, που έχει μείωση 250 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 180 ευρώ, θα πάρει πίσω τα 180 ευρώ από την ΕΑΣ ως σύνταξη, μηδενίζοντας έτσι την προσωπική διαφορά και θα μείνουν από το συμψηφισμό άλλα 70 ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν ως αναδρομικά ΕΑΣ με ποσό 1.680 ευρώ.
  • Συνταξιούχος Δημοσίου, που έχει μείωση 100 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 170 ευρώ, δεν θα πάρει αναδρομικά γιατί τα 100 ευρώ της ΕΑΣ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και στο τέλος θα μείνει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 70 ευρώ, που θα συμψηφιστεί με τις μελλοντικές αυξήσεις.

Προσοχή: Το σενάριο συμψηφισμού αναδρομικών ΕΑΣ με προσωπική διαφορά βγάζει άλλα ποσά αν εφαρμοστεί με τον νέο επανυπολογισμό γιατί ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς θα μειωθεί από τις αυξήσεις που θα πάρουν οι συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, θα ευνοηθούν περισσότεροι. 

Ο άλλος δρόμος είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά σε δόσεις ή και εφάπαξ. Το κόστος αυτής της επιλογής -που επίσης έχει συζητηθεί στις συσκέψεις των αρμοδίων στελεχών- ανέρχεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να πληρωθεί σταδιακά. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι προσωπικές διαφορές δεν θα μεταβληθούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA