Μενού
  • Α-
  • Α+

Το απόγευμα της Τετάρτης (18/8) ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, που αφορά τη στεγαστική συνδρομή των κατεστραμμένων σπιτιών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών από τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν τη χώρα. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, με τους πυρόπληκτους πολίτες να χρειάζεται απλώς να μπουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet που διαθέτουν και στη συνέχεια να δηλώσουν εάν το ακίνητό τους καταστράφηκε ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο, κι εάν είναι κατοικήσιμο με πιο μικρές ζημιές.

  • Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο σχεδιασμός προβλέπει τα πρώτα ποσά να εκταμιευτούν άμεσα, έως τα τέλη Αυγούστου, συμφώνα με τις δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι πυρόπληκτοι.

Παράλληλα τρέχει η διαδικασία της αυτοψίας και η διασταύρωση με όσα δηλώνουν οι πολίτες, προκειμένου να εκταμιευτούν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Πώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις

Η καταβολή των αποζημιώσεων για την παροχή στεγαστικής συνδρομής θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια:

Σύμφωνα με το πρώτο στάδιο, η παροχή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους και με βάση τις δηλώσεις Ε9, δηλαδή, τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία. Θα αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης.

Σε δεύτερο στάδιο, το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί στους δικαιούχους, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Τα ποσά που θα δοθούν

Για κατοικίες

  • Για τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η αποζημίωση ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Από αυτά, τα 14.000 ευρώ αφορούν τη στεγαστική συνδρομή, ενώ 6.000 ευρώ είναι η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για τις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η αποζημίωση είναι 12.000 ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή είναι 8.000 ευρώ και η αποζημίωση της οικοσκευής είναι 4.000 ευρώ.
  • Για τις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι βιώσιμες η αποζημίωση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή.

Για επιχειρήσεις

Για την παροχή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις προβλέπονται τρία στάδια: μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στη συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας   

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, έχει ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Στη β΄ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.

Για ενοικιαστές

Οι ενοικιαστές θα λάβουν αποζημιώσεις μόνο για οικοσκευές. Συγκεκριμένα θα λάβουν:

  • 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες,
  • 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες
  • 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι λειτουργικές

Για αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Επίσης, προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

  • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
  • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων, 
  • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA