Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν ο κόσμος… δεν ξύπνησε και τόσο καλά, για να χάσει τον ύπνο του από εκεί και μετά… Η Lehman Brothers «βάρεσε κανόνι»! Τι σήμαινε αυτό; 

Στην Ιστορία έχει μείνει η Μεγάλη Ύφεση, που προκλήθηκε μετά το χρηματιστηριακό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Οκτωβρίου του 1929. Το κραχ σηματοδότησε την αρχή της δεκαετούς παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που επηρέασε σχεδόν όλα τα δυτικά κράτη. Η δεκαετία που ακολούθησε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε στο κραχ ήταν μια δεκαετία πλούτου και υπέρβασης.

Διαβάστε επίσης: DW: Δέκα χρόνια μετά τη Lehman Brothers, ο κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης παραμένει

Όμως επειδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η 15η Σεπτεμβρίου του 2008 έχει τη δική της εμβληματική και ουσιαστική σημασία στην μετέπειτα πορεία της οικονομίας: Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 2008, λοιπόν, όταν η η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα προστασίας για τους πιστωτές. Είναι η ημέρα της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτό που ακολούθησε ήταν χρηματοπιστωτικό «τσουνάμι», που παρέσυρε τράπεζες, χρεόγραφα, επιχειρήσεις και εκατομμύρια απλούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο. 

Η δεκαετίες που είχαν ακολουθήσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδιαίτερα οι 10ετίες ’80 και ’90 ήταν δεκαετίες πλούτου και υπέρβασης…

Με λίγα λόγια και απλά: Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Lehman Brothers  καταθέτει αίτηση πτώχευσης! Η Lehman Brothers κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 6 τρισ. δολάρια. Η κατάρρευση της τράπεζας ήταν η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση σχεδόν 5%, τη μεγαλύτερη από τότε που έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Πανικός και κατάρρευση παντού!

Ο πανικός που ακολούθησε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησε στη μεγαλύτερη κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του '30, με επιπτώσεις που είναι εμφανείς μέχρι σήμερα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν η σοβαρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μετά την Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929 και θεωρείται ως η δεύτερη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών.

Πολλές χώρες έλαβαν πακέτα διάσωσης από την τρόικα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία επέβαλε σειρά μέτρων λιτότητας.

Η Ελλάδα μετά μακρύ χρονικό διάστημα σε επιτήρηση υπό τη δαμόκλειο σπάθη μνημονίων, ακόμα δεν έχει ανακάμψει. Οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι: Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε από 143% το 2010 σε 165% το 2011 σε 185% το 2014. Και τα επακόλουθα της «καταιγίδας» συνεχίζονται 13 χρόνια μετά…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA