Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία εκφράζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης ενόψει της έλευσης του χειμώνα διότι οι χώροι θα γίνουν αμιγώς COVID free καθώς θα δουλεύουν μόνο με τραπέζια σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να απευθύνονται σε μικρότερο αριθμό πελατών τη στιγμή που σημειώνεται ράλι ανατιμήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πρώτες ύλες όπως τα λάδια και ο καφές, άρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όσοι θέλουν να επισκεφτούν καταστήματα εστίασης. 

Διαβάστε ακόμη: Εστίαση: Πώς λειτούργησε το πρώτο Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα 

Προς το παρόν οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν οι πελάτες. «Έχουμε υποστεί σε όλα αυξήσεις αλλά προσπαθούμε να μην ανεβάσουμε τις τιμές γιατί θα χάσουμε και αυτή τη λίγη πελατεία που μας έχει μείνει», δηλώνει στον ALPHA ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ενδεικτικά, ιδιοκτήτες ταβερνών στην Πειραϊκή αναφέρουν πως οι τιμές στο λάδι, το αλεύρι και τα ψάρια έχουν αυξηθεί κατά 20% - 30% το τελευταίο διάστημα. «Το ηλιέλαιο και το σπορέλαιο που τηγανίζουμε έχει αυξηθεί πάνω από 30% και επηρεάζει τα πάντα», σημειώνει ιδιοκτήτης εστιατορίου. Υπενθυμίζεται πως για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ή πιστοποιητικό νόσησης το οποίο έχει ισχύ 6 μήνες. 

Αυξήσεις στο fast food 

Ακριβαίνουν τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, οι τιμές των οποίων αρχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%, με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείο ψητοπώλων Αττικής, Ανδρέα Ανδριανάκη, τα σουβλάκια θα φτάνουν να πωλούνται στα 3,10 με 3,20 ευρώ. 

Παράδειγμα ανατίμησης για τα σουβλάκια: Μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί για να φάει στο σπίτι σουβλάκια το λιγότερο 6 τυλιχτά. Προς 2,80 το ένα αυτό σημαίνει 16,80 ευρώ μόνο για τα σουβλάκια. Αν συνυπολογίζει κανείς μία σαλάτα χωριάτικη με 6,20 ευρώ μία πατάτες 3 ευρώ και 4 αναψυκτικά προς 1,20 συνολικά 4,80 τότε το κόστος φτάνει στα 30,80 από 26,50 ευρώ (μία αύξηση 16%).

Οι αυξήσεις όμως είναι μεγάλες και στα τυροκομικά, με αποτέλεσμα και η πίτσα να φαίνεται ότι θα αποτελέσει θύμα των ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα ο λόγος είναι πως αλλαντικά, λαχανικά, γαλακτοκομικά αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί. Έτσι, το άλλο δημοφιλές έδεσμα, η πίτσα αναμένεται να είναι ακριβότερη. Η πίτσα που για πολλούς φοιτητές και εργαζόμενους αποτελεί την εύκολη και φτηνή λύση είναι πλέον ακριβότερη ακόμα και κατά 13%. Για παράδειγμα:

  • Πίτσα κανονική (8 κομμάτια): Από 7,40 – 8,20 +11%
  • Πίτσα μεσαία (10 κομμάτια): Από 10,70 – 11,90 +11%
  • Πίτσα μεγάλη (12 κομμάτια): 12.80 – 14.50 +13%
  • Πίτσα: + 0,10 -0,20 το κομμάτι
  • Ντελίβερι: + 0,50 (κομμάτι)

«Πικρός» καφές 

Η τιμή του αγαπημένου ροφήματος πολλών Ελλήνων ανέβηκε. Ήδη ο καφές έχει... πικράνει όσους τον πίνουν αφού οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές έχουν περάσει στις τσέπες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές έχουν ανέβει σε καφετέριες ήδη. Ενδεικτικά στο take away:

  • Από 1,90 ευρώ – 2,30
  • Από 2,30 – 2,90

Η τιμή του καφέ για όσους έχουν αποφασίσει να τον πιουν σε καφετέρια έχει επίσης ανέβει. Ενδεικτικά:

  • Από 3,10 ευρώ – 3,60
  • Από 3,50 – 4,20

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι ίδιες σε όλα τα μαγαζιά, καθώς εξαρτώνται και από τα λειτουργικά κόστη. Για παράδειγμα, 1.000 καλαμάκια κόστιζαν 3 ευρώ ενώ πλέον τα οικολογικά κοστίζουν 14,40 ευρώ. Επίσης τα 100 καπάκια κόστιζαν 1,20 και πλέον κοστίζουν 4,40 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθούν και οι τιμές στα ποτήρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA