Μενού
  • Α-
  • Α+

Το νέο πρόγραμμα - «Πρώτο Ένσημο» - επιδότησης θέσεων εργασίας για νέους 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία,  που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, προωθείται με  τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.  Το πρόγραμμα «Πρώτο προβλέπεται να ξεκινήσει την 1 Ιανουαρίου του 2022 και το ύψος της κρατικής επιδότησης ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Αναλυτικότερα ο νεοπροσληφθείς πέραν του μηνιαίου μισθού θα λαμβάνει για έξι μήνες άλλα 600 ευρώ από το κράτος, ενώ τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα καταβάλλονται στον εργοδότη ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης το ανωτέρω επίδομα μειώνεται στο ήμισυ. Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης.

Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του υπουργείου  Εργασίας ως μέτρο ανάσχεσης των επιπτώσεων  της πανδημίας. Από 1/1/2022 οι προβλεπόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 50.000 στις 150.000.

Διπλάσιο το Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης 

Με άλλη ρύθμιση, αυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που γίνεται  στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ

Επέκταση των 72 δόσεων για ασφαλιστικές εισφορές 

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης διάταξη για την επέκταση της ρύθμισης των 72 δόσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 ένταξης στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 μηνιαίων δόσεων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριος 2020 – Ιούνιος 2021, απαιτητών από 1.3.2020 έως 31.7.2021 που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης».

Μέτρα στήριξης σεισμόπληκτων επιχειρήσεων Κρήτης 

Με άλλη ρύθμιση επεκτείνονται τα μέτρα  στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό. «Θεσπίζονται μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό της 27ης.9.2021. Ειδικότερα, δύνανται οι επιχειρήσεις αυτές να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζόμενων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την 26η.9.2021 για χρονικό διάστημα 3 μηνών κατ ανώτατο όριο.

Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 534 ευρώ ανά μήνα στους εργαζόμενους που τελούν υπό αναστολή εργασίας κατά τα ανωτέρω η οποία αντιστοιχεί σε 30 ημέρες , κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής καθώς και του δώρου Χριστουγέννων. Το ίδιο ποσό αποζημίωσης ανα μήνα και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των 3 μηνών χορηγείται υπό τις τιθέμενες προϋποθέσεις και σε εργαζόμενων των πληγεισών περιοχών των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία εντός του οριζόμενου  χρονικού διαστήματος. Επί του ποσού αυτού παρέχεται επίσης πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Θεσπίζονται για την ανωτέρω αποζημίωση φορολογικά προνόμια έναντι Δημοσίου κ.α». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA