ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/11/2021 09:45

Επιδότηση ρεύματος: Στα 39 ευρώ για όλους τους λογαριασμούς - Αναστολή τελών χρήσης στο φυσικό αέριο

Νέες ελαφρύνσεις έρχονται στον λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπου η έκπτωση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες φθάνει στα 39 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επιδότηση ρεύματος: Στα 39 ευρώ για όλους τους λογαριασμούς - Αναστολή τελών χρήσης στο φυσικό αέριο
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στην επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο με 39 ευρώ προς όλους τους καταναλωτές για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η επιδότηση αυξάνεται από τα 24 ευρώ στα 45 ευρώ ανά μήνα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στα τέλη χρήσης δικτύου του φυσικού αερίου, για τους δύο επόμενους μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αναστέλλεται η καταβολή τους. Οπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα επιστρέψουν σταδιακά μέσα στο 2022 όταν και θα αποκλιμακωθεί η κρίση στο φυσικό αέριο. Το συνολικό κονδύλι των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές που φθάνει ήδη στα 500 εκατ. ενισχύεται κατά 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον αυτού, η ΔΕΗ εφαρμόζει εκπτώσεις 30% στο βασικό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και 42% από 300-600 κιλοβατώρες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης και των ανατιμήσεων. Οι εκπτώσεις αυτές φαίνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Την ίδια ώρα, τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο (προημερήσια αγορά) παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 212,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η ανώτατη υπερβαίνει και τα 300 ευρώ (διαμορφώνεται στα 302,8 ευρώ). Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (47,3 %) από ανανεώσιμες πηγές ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου (32,7 %) και οι εισαγωγές (8,4 %).

Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο συστάθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Χθες κατατέθηκε τροπολογία με την οποία το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα με ποσό έως 90 εκατ. Ευρώ από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης που εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και των τιμών που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΥΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ