Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ: Τι προβλέπει η τροπολογία

Στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιουχων και ΑμΕΑ - Το μέτρο είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό πριν απο οχτώ ημέρες στη Βουλή

Πηγή: Unsplash
Πηγή: Unsplash

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ μέχρι τις 31/12/2021 σε ειδικώς οριζόμενες κατηγορίες συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ως ένα επιπλέον αντιβαρο στο κύμα ανατιμήσεων.

Η τροπολογία προβλέπει προσαύξηση κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, κατά τα ειδικώς οριζόμενα. Προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης στους δικαιούχους και προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, ή προσυνταξιοδοτική παροχή, αλλά και αναπηρικά επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και όσους λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) βάσει της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν το φορολογικό έτος 2020 ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά που δεν υπερέβαινε τις 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερέβαινε τις 14.400 ευρώ.

Παράλληλα, προσαυξάνονται άπαξ κατά 250 ευρώ, για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 οι τακτικές προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και σε αναδόχους γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ρυθμίζεται, δε, ειδικώς το ζήτημα της χορήγησης των προσαυξήσεων σε συνδυασμό με την παραπάνω θεσπιζόμενη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με στόχο την αποφυγή διπλών καταβολών.

Η ρύθμιση αφορά επίσης τους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω του διττού χαρακτήρα της ευαλωτότητάς της, και δικαιούνται της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α' 128) ή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#οικονομική ενίσχυση #Βουλή #συνταξιούχοι #ΑμΕΑ

Best of Internet