Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ενεργειακή κρίση, καθώς η τιμή του ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Ρωσία για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Η αύξηση 20% μέσα σε 24 ώρες «σόκαρε» την Ευρώπη

Ενδεικτικά, στη χονδρική η τιμή της μεγαβατώρας το πρωί της Τετάρτης (22/12) ήταν γύρω στα 340-350 ευρώ και στο τέλος της ημέρας εκτινάχθηκε στα 416 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 21,5% μέσα σε μια μόλις ημέρα, ενώ στο τριήμερο η άνοδος των τιμών αγγίζει το 75,7%. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να καλπάζει, καθώς από τα 146,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σκαρφάλωσε στα 187,47 ευρώ, κλείνοντας με αύξηση κατά 27,6%.

Ανησυχία δε προκαλεί το γεγονός ότι αυτό το κύμα εκτίναξης του ενεργειακού κόστους δείχνει ότι συνεχίζεται ασυγκράτητο. Τα συμβόλαια του καλοκαιριού τον Σεπτέμβριο του 2021 διαπραγματεύονταν στα 31,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέδιδαν φυσικό αέριο το καλοκαίρι στην τιμή των 31,6 ευρώ. Σήμερα, το ίδιο συμβόλαιο προβλέπει ότι θα παραδώσει το καλοκαίρι στα 105,59 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 234,14%.

Πούτιν: Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα και πρέπει να τα επιλύσει

Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια - όπως η Γερμανία - τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος, δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου. «Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει», είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA