ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/12/2021 06:51

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους και ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός

Συνολικά 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα, ύψους 250 ευρώ, καθώς βάσει των κριτηρίων έμειναν εκτός περίπου 200χιλ. συνταξιούχοι - Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου η πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κοινωνικό μέρισμα: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους και ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός
(Πηγή: pixabay.com)
Ανάγνωση:

Το κοινωνικό μέρισμα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ προς του χαμηλοσυνταξιούχους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, αναμένεται να καταβληθεί στους λογαριασμούς τους την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΦΚΑ.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Διαμορφώνεται στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους ο οποίοι και θα μοιραστούν το ποσό των 160 εκατ. ευρώ. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για περί του 800 και πλέον χιλιάδες δικαιούχους από τη διασταύρωση των στοιχείων με τις προϋποθέσεις που έθεσε το Υπουργείο, 200.000 συνταξιούχοι έμειναν εκτός του κοινωνικού μερίσματος.

Οι δικαιούχοι

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.
  • Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250 ευρώ από αυτήν την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ