Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντικασταστήσουν τις παλαιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ είπε ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει το πρόγραμμα».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι και το πρόγραμμα

Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Μένει να φανούν ποιες ακριβώς θα είναι οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα επιδότησης.

Δηλαδή, τα κριτήρια και τα όρια που θα τεθούν, καθώς και αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα επιδότησης. Επίσης, μένει να φανεί αν θα υπάρχει ηλικιακό όριο για τις παλιές συσκευές, αλλά και ποιες ακριβώς συσκευές θα επιδοτεί το πρόγραμμα. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2022 θα «τρέξει» το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Τι ισχύει με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στην Κύπρο

Ένα τέτοιο πρόγραμμα «τρέχει» στην Κύπρο από τον Δεκέμβριο. Στην Κύπρο απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ως εκ τούτου, οι πολίτες που εμπίπτουν στην ομάδα των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται από το Σχέδιο, με καινούργιες ψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης προέγκρισης.

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής.

Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA