Μενού
  • Α-
  • Α+

Ετοιμη είναι πλέον η πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών» για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δεύτερη φάση είναι πιθανό να εντάξει και άλλες οικιακές συσκευές, όπως οι αντλίες θερμότητας, επιδότηση που ήδη υπάρχει στο «Εξοικονομώ».

Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οπως τονίζουν από το υπουργείο, θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιος πολίτης.

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο: Οι δικαιούχοι και τα ποσά ανά τιμολόγιο

Η μελέτη του υπουργείου

Οπως προκύπτει από μελέτη του υπουργείου, οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι B, C, D, E, F, G.

Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, «θα υπάρξει συγκεκριμένος οδηγός, όπου θα μπορέσουν οι οικογένειες αν εμπίπτουν στην κατηγορία στην οποία θέλουν τελικά να ενταχθούν. Τα ψυγεία επίσης είναι συσκευές που δουλεύουν όλη την ημέρα. Ένα παλιό ψυγείο μπορεί να καταναλώνει πολύ ενέργεια και πάλι να μην παρέχει την ψύξη που χρειάζονται τα προϊόντα», εξήγησε.

Παράλληλα τόνισε πως «αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο οδηγός του προγράμματος. Θα μπουν κουζίνες, πλυντήρια και άλλες οικοσυσκευές που φαίνεται ότι είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται πολύ και καταναλώνουν ενέργεια». «Είπαμε ότι δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά. Θα υπάρχουν βέβαια κριτήρια προτεραιοποίησης και ιεράρχησης ώστε να υπάρχει μία σειρά», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Οι δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες», επανέλαβε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας πως η εξειδίκευση του προγράμματος για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Θέλουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο με το άνοιγμα της πλατφόρμας», ανέφερε, τονίζοντας πως θα είναι ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του εξοικονομώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA