ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2022 15:29

ΑΑΔΕ: Ελεγχοι σε καταθέσεις, λογαριασμούς, δάνεια και μερίσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο «μάτι» της εφορίας μπαίνουν οι καταθέσεις που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα - Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν ως στόχο την φοροδιαφυγή και για το λόγο αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη και λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΑΑΔΕ: Ελεγχοι σε καταθέσεις, λογαριασμούς, δάνεια και μερίσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Πήραν φωτιά οι λογαριασμοί στην ΑΑΔΕ (Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει ως στόχο η ΑΑΔΕ που μέσα στο 2022 εντατικοποιεί τους ελέγχους της στα προφίλ των φορολογούμενων πολιτών. Ετσι, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τους τόκους αλλά και τα μερίσματα από τις τράπεζες. Τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν αποστείλει στην υπηρεσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Ρύθμιση οφειλών: Ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ για τη ρύθμιση 72 δόσεων προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστωτικά ιδρύματα, μάλιστα, καλούνται να αποστείλουν στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις, ενώ παράλληλα με βάση αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ θα ελεγχθούν και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Video Loading...

Η επιχείρηση της ΑΑΔΕ εντάσσεται στον στόχο της Αρχής για σημαντική αύξηση στις διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Απώτερος στόχος είναι να εντοπισθούν εστίες φοροδιαφυγής και η απόκρυψη εισοδημάτων από τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, εκτός από τις τράπεζες, στοιχεία θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ και εκπαιδευτήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά θεραπευτήρια ακόμη και η ΕΥΔΑΠ.

Με απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε.ω ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε. καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων-συνδικαιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΑΔΕ ΕΥΔΑΠ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ