ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/01/2022 07:12

Νέα μέτρα: Επέκταση για αναστολές και επίδομα 534 ευρώ

Ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ και πώς υπολογίζεται η αποζημίωση για το διάστημα που κάποιος βρέθηκε σε αναστολή εργασίας - Κι άλλες επιχειρήσεις εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νέα μέτρα: Επέκταση για αναστολές και επίδομα 534 ευρώ
Πηγή: Shutterstock, APimages
Ανάγνωση:

Η επέκταση των αναστολών εργασίας αλλά και του επιδόματος των 534 ευρώ αποτελούν τον βασικό άξονα για τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς που ανακοινώθηκαν, για τον Ιανουάριο. Στα νέα μέτρα εντάσσονται και κλάδοι που δεν άμεσα με τη μουσική, όπως είναι η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια, αλλά και παράλληλα δρομολογείται η ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι τελικές ημερομηνίες για πληρωμές στους συνταξιούχους

Η βεντάλια των μέτρων, σύμφωνα με την παρουσίαση του MEGA, περιλαμβάνει τα ποσά των 30 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους για αναστολές στο 25% έως 100% του προσωπικού, 42 εκατ. ευρώ για επιλεγμένες επιχειρήσεις που θα λάβουν ενίσχυση 8% του τζίρου του 2019 (και έως 400.000 η καθεμία) και επιπλέον το πάγωμα πληρωμής δόσεων οφειλών στην Εφορία για τον Ιανουάριο.

Video Loading...

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως τα τέλη Ιανουαρίου έχουν δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά νυχτερινά κέντρα και μπαρ, αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική, τέχνες του θεάματος και θέατρα, χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων και παιδότοποι.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάτω από το δίχτυ των αναστολών εισέρχονται και άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται, οι οποίες όμως έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως το 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις σε εστίαση, υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, κινηματογράφοι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες, σχολές χορού, φυσική ευεξία, πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, καζίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑ 534 ΕΥΡΩ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ