ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/01/2022 15:32

Εισφορά αλληλεγγύης: Προς κατάργηση σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους - Ερχεται το σύστημα μπόνους

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη απαλλαγή όλων των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, το 2023. - Μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος, χρειάζεται ικανός δημοσιονομικός χώρος και έγκριση των δανειστών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εισφορά αλληλεγγύης: Προς κατάργηση σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους - Ερχεται το σύστημα μπόνους
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Στην επέκταση του μέτρου της οριστικής κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στο δημόσιο και στους συνταξιούχους, από το 2023, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται από το 2021 μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη: ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Εβδομάδα πληρωμών για επιδόματα και συνταξιούχους

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη απαλλαγή όλων των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, το 2023. Σχετικές αναφορές για την επέκταση του μέτρου είχαν κάνει στο παρελθόν τόσο όσο ο πρωθυπουργός, όσο και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία κρίνουν ότι το 2023 θα είναι και η χρονιά εφαρμογής.

Το δημοσιονομικό κόστος για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου είναι μεγάλο και ως εκ τούτου για να το εγκρίνουν οι δανειστές, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος.

Για τη φετινή χρονιά η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ισχύει κανονικά για τους δημοσίου υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ερχεται το bonus system στο Δημόσιο

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προωθήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς, ένα bonus system στο Δημόσιο, με στόχο να δημιουργήσει κίνητρα για στελέχωση θέσεων και ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων που μάλλον δεν λειτουργούν ικανοποιητικώς.

Το σύστημα μπόνους που θα εφαρμοστεί από φέτος, έχοντας πιλοτικό χαρακτήρα, θα συνδέεται ασφαλώς με την απόδοση των δημοσιών υπαλλήλων και θα έχει δύο ταχύτητες. Κάποιες μονάδες-υπηρεσίες του Δημοσίου θα διεκδικούν σε μόνιμη βάση το μπόνους που θα δίνεται και άλλα τμήματα θα λαμβάνουν το μπόνους, αναλόγως με τις εκάστοτε επιδόσεις που θα έχουν, σ’ ένα συγκεκριμένο project που τους έχει ανατεθεί.

Για το 2021 προβλέπονται να αποδοθούν 10 εκατ. ευρώ μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του bonus sustem.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ