Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα για να αντιπαρέλθει των διαδοχικών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά κι όχι μόνο, που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση που προέρχεται κυρίως από τα απανωτά σοκ στην ενέργεια. Ωστόσο, αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα γίνει στο μέλλον κι όχι άμεσα. Ερωτηθείς αν θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ή ο ΕΦΚ για τα καύσιμα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοιά προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μέσα στο 2021 ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών μέσα από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ενώ μοιράστηκαν στις επιχειρήσεις περίπου 8,3 δις ευρώ, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί είναι περίπου 3 δις και τον Ιούνιο αναμένεται τελικά να επιστραφούν περίπου 2,3 δις ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανότατα πριν από το Πάσχα.

Για ενδεχόμενη παρέμβαση στον ΦΠΑ μίλησε στο Open TV κι ο γ.γ. Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, αναφέροντας ότι πρώτα θα γίνουν οι κινήσεις από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα εξεταστεί και η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε βασικά προϊόντα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA