Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ποσοστό του 6,2% του πληθωρισμού που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικό της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά με ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και βέβαια το ασταμάτητο ράλι στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, απόρροια της διεθνούς κατάστασης. Ωστόσο πέρα από τις τεράστιες διαφορές στις τιμές σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αλλαγές υπάρχουν σε πολλά προϊόντα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: Πληθωρισμός: Στο 6,2% τον Ιανουάριο - Αρνητικό ρεκόρ 25ετίας (πίνακες)

Μέσα σε μόλις έναν μήνα αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή σε μία σειρά από προϊόντα ενώ ουσιαστικά μόνο στο κρέας -το αρνί και το κατσίκι- δεν ανέβηκαν οι τιμές. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Αλεύρι και άλλα δημητριακά (7,8%), Λαχανικά νωπά (6,6%), Χυμοί φρούτων (5%), Πατάτες (4,4%), Γιαούρτι (3,5%), Γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι (3,1%), Ψάρια νωπά (2,4%), Οινοπνευματώδη ποτά (2,4%), Κρασιά (2,4%), Χοιρινό (2,1%), Γάλα νωπό πλήρες (2,1%), Τυριά (1,5%) και Φρούτα νωπά (0,8%). 

Ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης σε: Φυσικό αέριο (14,2%), Ηλεκτρισμό (8,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (5,2%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (4,4%), 'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,5%) και Αυτοκίνητα καινούργια (0,9%).

Αυξήσεις πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι

Αρνί και κατσίκι, βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, ζυμαρικά και άλευρα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο. Η τιμή στο αρνί και στο κατσίκι είναι αυξημένη κατά 17,6% ενώ ακόμη και το ψωμί έχει ανατιμηθεί κατά 5%.

Στα είδη διατροφής η μέση αύξηση είναι της τάξης του 5,2% κάτι που οφείλεται λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.

22% πάνω η στέγαση

Οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης έφεραν συνολική μέση άυξηση 22% στη στέγαση που είναι και η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021.

Στον αντίποδα η μοναδική, ουσιαστικά κατηγορία, που υπάρχει ορατή μείωση είναι εκείνη των τηλεπικοινωνιών λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA