Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αναταραχή που έχει προκαλέσει η ακρίβεια και οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών έχει μεταφερθεί στους καταναλωτές, αλλά και στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς ήδη παρατηρούνται κάποια πρώτα φαινόμενα μαζικών αγορών εν όψει ανατιμήσεων και αποθεματοποίηση από τους επιχειρηματίες της εστίασης και πλαφόν σε συγκεκριμένα είδη από τις αλυσίδες των καταστημάτων. Τόσο οι καταναλωτές, όσοι και οι επαγγελματίες προσπαθούν να «στοκάρουν» ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες τους στο αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργώντας όμως έτσι και κάποιες πρώτες ελλείψεις στα ράφια.

Διαβάστε ακόμη: Επιταγή ακρίβειας: Εκτακτο δώρο Πάσχα έως 420 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να κρατήσουν γεμάτα τα ράφια τους χωρίς να ανατραπεί η εφοδιαστική τους αλυσίδα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο οι Ελληνες καταναλωτές ανησυχούν για την επάρκεια των τροφίμων αλλά και για τις υψηλές τιμές. Μέρα με την μέρα, εντείνεται η ανησυχία με φόντο τον πόλεμο, καθώς, έχει προκληθεί έκρηξη των ήδη αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο που στη συνέχεια μεταφέρεται στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τα ζυμαρικά, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει «φωτιά». 

Οδηγία για πλαφόν μόνο σε επαγγελματικά ΑΦΜ

Οι αγορές «πανικού» που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με εικόνες καταναλωτών να αγοράσουν δύο και τρεις 10λιτρες συσκευασίες ηλιέλαιου, ζάχαρης ή αλευριού, έχουν αρχίσει να κάνουν ορατά τα αποτελέσματα τους και στα ράφια, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα άρχισαν να εξαφανίζονται με αποτέλεσμα ήδη οι αλυσίδες να επιβάλλουν πλαφόν: Σε πρώτη φάση αυτό αφορά μόνο στους επαγγελματίες. Δηλαδή στα συγκεκριμένα προϊόντα κάθε επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί το επαγγελματικό του ΑΦΜ για την αγορά μέσω τιμολογίου, του επιτρέπεται να αγοράσει μόνο μία συσκευασία μεγάλης ποσότητας.

Προς το παρόν, όπως ξεκαθαρίζουν κύκλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων, υπάρχει επάρκεια σε ηλιέλαιο, άλευρα και ζάχαρη και γενικό πλαφόν δεν έχει επιβληθεί. Δηλαδή, δεν υπάρχει σχετική οδηγία που να αναφέρει πως ο κάθε καταναλωτής δικαιούται συγκεκριμένη ποσότητα σε κάποιο είδος, όμως, ο φόβος ότι η αγορά σύντομα μπορεί να «στεγνώσει» στα συγκεκριμένα προϊόντα, έχει προκαλέσει καταναλωτικό αμόκ. Το πρόβλημα δεν είναι «ελληνικό», καθώς είναι πλέον ορατό στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου και εκεί οι καταναλωτές στρέφονται στις μαζικές αγορές μαγειρικών ελαίων, κυρίως ηλιέλαιο, σπορέλαιο κλπ., καθώς και τα άλευρα - σιτηρά.

Παραδείγματα προϊόντων «μερικού πλαφόν» ανά αλυσίδα

Μέχρι τώρα, οι εφοδιαστικοί ρυθμοί των σούπερ μάρκετ κυλούν ομαλά, όμως, για αποφυγή... δυσάρεστων εκπλήξεων στο αμέσως προσεχές διάστημα όπως της μεγάλης αγοράς του Πάσχα σε σχέση πάντα και με ανατιμήσεις που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε ένα «μερικό πλαφόν», όπως έχει επιλέξει η κάθε μια ξεχωριστά και μόνο σε συγκεκριμένα είδη που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του πολέμου. Χαρακτηριστικά είναιτα παραδείγματα που ισχύουν στις μεγάλες αλυσίδες.

Στον ΑΒ Βασιλόπουλο υπάρχει πλαφόν σε ηλιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο και στο αλεύρι. Στα καταστήματα της αλυσίδας - φυσικά και ηλεκτρονικά – μπορεί κάποιος να αγοράσει έως 3 συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1lt ή 2lt, ανεξαρτήτως μάρκας, έως 2 σπορέλαιου 5lt, ανεξαρτήτως μάρκας και έως 3 συσκευασίες στα άλευρα, για όλους τους τύπους. Ο όμιλος Metro που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry και τα καταστήματα My market έχει θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο έως τέσσερα τεμάχια για τις συσκευασίες του 1lt και 2 lt και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 lt.

Η αλυσίδα Κρητικός έχει βάλει όριο στην ποσότητα αγορών έως και πέντε τεμάχια στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι από τα καταστήματά της καθώς και στη ζάχαρη. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει επιβάλει πλαφόν -προς το παρόν- μόνο στο ηλεκτρονικό κατάστημα, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός στις ποσότητες ανά πελάτη στα φυσικά της καταστήματα. Εκτός από το ηλιέλαιο και το αλεύρι μπήκε «κόφτης» και στις αγορές λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στα τέσσερα τεμάχια για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και για επώνυμη λευκή ζάχαρη. Παράλληλα έχει επιβάλει πλαφόν 4 τεμαχίων στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι στη συσκευασία του ενός κιλού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA