Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανείς και στην Ελλάδα με το «τσουνάμι» ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να έχει προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό. Το κύμα ακρίβειας «χτυπά» αγορά και καταναλωτές και οι ανατιμήσεις «φωτιά» που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα στα σούπερ μάρκετ σε ορισμένα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί μέχρι και 17%, ενώ μεταβολές παρατηρούνται και από εβδομάδα σε εβδομάδα. 

Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στο αλεύρι, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο. Ανοδική πορεία όμως υπάρχει πλέον και στις τιμές των ζυμαρικών, στα χαρτιά υγείας, στο τυρί και στην βρεφική κρέμα. Το αποτύπωμα επομένως του κύματος ακρίβειας φαίνεται άμεσα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να πληρώνουν αρκετά για βασικά προϊόντα κατανάλωσης.   

Οι συνέπειες από τις πληθωριστικές πιέσεις είναι ήδη εμφανείς στην καταναλωτική ζήτηση, καθώς οι πολίτες ψωνίζουν πλέον λιγότερο, ενώ ψάχνουν παράλληλα φθηνότερες λύσεις. Στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγορών της IRI δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα (που τελείωσε στις 13 Μαρτίου) η ζήτηση για βασικά συσκευασμένα προϊόντα σούπερ μάρκετ ήταν μειωμένη κατά 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021. Μάλιστα, η μείωση αυτή - σύμφωνα με την έρευνα - καταγράφηκε σε όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. 

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις, επίδομα ανεργίας και παιδιού: Πληρωμές σε 5,3 εκατ. δικαιούχους από ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΙΝΚΑ, Γιώργου Λεχουρίτη, για το θέμα της ακρίβειας, αναφέροντας πως «Η κοινωνία στενάζει έξοδα για καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και του σούπερ μάρκετ προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ξέφυγε και δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσει. Δεν βλέπω κάποια άμεση αποσυμπίεση στις τιμές άμεσα».

Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων

Ο πρόεδρος ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις των τιμών και τις ελλείψεις σε προϊόντα. Ο καθηγητής ανέφερε πως τον επόμενο μήνα ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν από άποψη πληθωρισμού. «Από τον Μάιο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στις τιμές, εφόσον λήξει ο πόλεμος», είπε ο κ. Λιαργκόβας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, δίχως να διακινδυνέψουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο πήγε καλά από άποψη φορολογικών εσόδων και δεδομένου ότι το κόστος της ακρίβειας το καλύπτει εν μέρει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Σχετικά με την έλλειψη των πρώτων υλών, ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε πως θα υπάρξει και εκεί πίεση ωστόσο ο ίδιος δεν εκτιμά πως η χώρα κινδυνεύει από άποψη επάρκειας στον εφοδιασμό της, διότι έχουμε πολλούς εναλλακτικούς προμηθευτές, αλλά είναι δεδομένο πως θα κοστίσει περισσότερο.

Σύσκεψη Μητσοτάκη για την επισιτιστική κρίση

Το θέμα της ακρίβειας απασχολεί την κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς τη Δευτέρα, στις 13:00, θα γίνει η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.

«Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μια τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προσεχή Δευτέρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων στην πατρίδα μας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

«Περάσαμε στη Βουλή μια διάταξη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το σιτάρι κλπ., από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.  Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δηλωθούν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA