Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία από το πεδίο της μάχης έχει προκληθεί ένα μεγάλο «τσουνάμι» ακρίβειας στα... ράφια των καταναλωτών που βλέπουν καθημερινά τα βασικά αγαθά να παίρνουν «φωτιά». Είναι χαρακτηριστικό, ότι οκτώ στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Ελλάδα, ενώ εννέα στους δέκα αναμένουν ανατιμήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με δείγμα 1.000 καταναλωτές την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: ΕΟΦ: Ανακαλεί απολυμαντικό από την αγορά

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι ποσοστό 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ποσοστό 87% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, ποσοστό 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 46% δηλώνει ότι τα σουπερμάρκετ φροντίζουν να μην υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια -το 13% διαφωνεί- ενώ σε σχέση με την πανδημία, το 29% δηλώνει ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Το γενικό συμπέρασμα για την ελληνική αγορά

Γενικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει και θα επηρεάζει την ελληνική αγορά για αρκετό καιρό. Σημειώνεται ότι μόλις 6% του κοινού δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν επηρεάζει την ελληνική αγορά. Η συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα σε ποσοστό 67% εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασής του θα είναι μετά το 2022, το 22% εκτιμά ότι θα είναι ως το τέλος του 2022, το 5% για 2-3 μήνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχει επίδραση.

Η πλειοψηφία του κοινού καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 30% και φόβου 26% για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πανδημία του κορονοϊού είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19% αντίστοιχα. Το 19% του κοινού νιώθει ανασφάλεια, το 13% ανησυχία και το 15% άγχος. Μόλις το 8% του κοινού νιώθει αδιαφορία.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι χαμηλότερα, με το 19% μάλιστα να δηλώνει πλέον αδιάφορο για την ύπαρξη του κορονοϊού. Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό. Άλλωστε το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας COVID-19, ενώ μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.