ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/06/2022 14:59

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς γίνεται η μεταφορά για παλιό ψυγείο, κλιματιστικό - Βήμα-βήμα η διαδικασία

Αναλυτικός οδηγός για όλους όσοι θέλουν να ανακυκλώσουν παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέες - Πώς γίνονται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr - Αναλυτικά η διαδικασία για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών - Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς γίνεται η μεταφορά για παλιό ψυγείο, κλιματιστικό - Βήμα-βήμα η διαδικασία
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών, και πολλοί είναι αυτοί που «πονοκεφαλιάζουν» σχετικά με το πώς γίνεται όλη η διαδικασία, από τη δήλωση στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέχρι να καταλήξουν έχοντας στην κατοχή τους το νέο -και λιγότερο ενεργοβόρο- κλιματιστικό ή ψυγείο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 7 Ιουλίου και οι αγορές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2022. Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός προς ναυτιλομένους για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Καταρχάς, θα πρέπει να επισημανθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών αφορά ΜΟΝΟΝ τις ακόλουθες κατηγορίες συσκευών:

 • Κλιματιστικά
 • Ψυγεία
 • Καταψύκτες

Με το εν λόγω πρόγραμμα, οι ειδικοί υπολογίζουν πως οι καταναλωτές που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών θα δουν μείωση από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ του προγράμματος για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Παράλληλα, για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Πώς γίνεται η μεταφορά της παλιάς συσκευής

Ωστόσο, προτού προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, εξακολουθεί να λειτουργεί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Αναλυτικά, όσον αφορά τη διαδικασία της μεταφοράς της ηλεκτρικής συσκευής, κάθε ωφελούμενος που αγοράζει ψυγείο ή κλιματιστικό με επιδότηση, υποχρεούται να παραδώσει μίας αντίστοιχης κατηγορίας παλαιά συσκευή στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στον έμπορο λιανικής από τον οποίο θα γίνει ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αγορά της νέας επιδοτούμενης συσκευής.

Ο ωφελούμενος παραδίδει την παλαιά συσκευή προς ανακύκλωση

 • σε συνεργείο ή σε συνεργάτη του εμπόρου λιανικής, που την παραλαμβάνει από την οικία του. Η παραλαβή μπορεί να γίνει κατά τη στιγμή της παράδοσης της νέας συσκευής ή σε χωριστή επίσκεψη,
 • εναλλακτικά, κατευθείαν σε εγκατάσταση (κατάστημα, αποθήκη) του εμπόρου λιανικής, όταν η μεταφορά προς το χώρο αυτό γίνεται με ευθύνη του ωφελούμενου.

Η επιλογή της χρονικής στιγμής και του σημείου παράδοσης-παραλαβής της προς ανακύκλωση συσκευής εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνουν τα δύο μέρη και δεν αφορά το Πρόγραμμα. Τα κόστη μεταφοράς, τοποθέτησης, συλλογής κλπ. δεν είναι επιλέξιμα προς επιχορήγηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατά την παράδοση της παλαιός συσκευής και με ευθύνη του εμπόρου (ή του συνεργείου που εκτελεί τις εργασίες για λογαριασμό του):

 • Γίνεται φυσική σήμανση της προς ανακύκλωση συσκευής, με επικόλληση σε εμφανή σημεία αυτής ετικέτας ικανού μεγέθους που φέρει μοναδικό κωδικό (QR code). O μοναδικός κωδικός θα ταυτοποιεί τη συσκευή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, λειτουργώντας ως ιδιότυπος σειριακός αριθμός. Ειδικά στην περίπτωση των κλιματιστικών, σημαίνονται με διαφορετικό κωδικό τόσο η εσωτερική, όσο και η εξωτερική μονάδα.
 • Γίνεται σύνδεση, με χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος, του μοναδικού «σειριακού» αριθμού της συσκευής με συγκεκριμένη επιταγή (voucher) επιχορήγησης του ωφελούμενου που παραδίδει τη συγκεκριμένη συσκευή. Η συσκευή που φέρει το QR-code θα πρέπει να ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτή της επιταγής.
 • Καταγράφεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος το ορόσημο παράδοσης-παραλαβής της συγκεκριμένης συσκευής από τον ωφελούμενο στον έμπορο. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται το σκέλος της διαδικασίας που αφορά στον ωφελούμενο και θεωρείται ότι ο τελευταίος έχει καλύψει την υποχρέωση παράδοσης της παλιάς συσκευής, ενώ η ευθύνη των επόμενων βημάτων μεταβιβάζεται στον έμπορο λιανικής.

Ο έμπορος λιανικής, στο πλαίσιο παραλαβής της κάθε συσκευής, εκδίδει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα από το νόμο και την εσωτερική του διαδικασία έγγραφα, όπως δελτίο ποσοτικής παραλαβής. Τα στοιχεία ταυτοποίησης των παραπάνω εγγράφων συνδέονται με την προς ανακύκλωση συσκευή και τηρούνται στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, ενώ τα ίδια τα έγγραφα τηρούνται με ευθύνη του εμπόρου και τίθενται στη διάθεση των αρχών σε περίπτωση μεταγενέστερων ελέγχων.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση, ενώ η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

 • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
 • παλαιών ψυγείων -με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ). Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα).

Οι προδιαγραφές των ηλεκτρικών συσκευών

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού. Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

 • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
 • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
 • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

 • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
 • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Τι πρέπει να προσέξετε με τις διευθύνσεις

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή. Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής. Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ του προγράμματος για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Αίτηση ανά ΑΦΜ

Η πλατφόρμα (allazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα ανοίξει σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, το απόγευμα και θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ. Συγκεκριμένα θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα:

 • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2
 • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4
 • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6
 • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Ποιες είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες

Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ). Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση όπου,

 • ΕΙΣ≤ 5.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 50% επιδότηση.
 • 5.000€ < ΕΙΣ≤ 10.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 45% επιδότηση.
 • 10.000€ < ΕΙΣ≤ 20.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 35% επιδότηση.
 • 20.000€ ≤ ΕΙΣ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 4Π εισοδηματική κατηγορία. Και άρα δικαιούται 30% επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιχορήγηση είναι το μικρότερο ποσό που προκύπτει εκ των δύο ανωτέρω εναλλακτικών υπολογισμών (i. ανώτατο ποσό και ii. ποσοστό επί της λιανικής τιμής).

Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης ανά δικαιούχο

Μέσω του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό (%) της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής. Συγκεκριμένα, κάθε ωφελούμενος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της, και καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό (αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας), όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή. Το ανώτατο όριο τίθεται επί της καθαρής αξίας.

Στον οδηγό του προγράμματος παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

Παράδειγμα νο1: Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Αθήνα και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 340,00 €, το οποίο προκύπτει ως εξής:

 • Καθαρό ποσό: 274,19 €
 • ΦΠΑ: 65,81€ (24%)
 • Σύνολο: 340,00 €

Παράδειγμα νο2: Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στη Χίο και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 320,80 €, το οποίο προκύπτει ως εξής:

 • Καθαρό ποσό: 274,19 €
 • ΦΠΑ: 46,61€ (17%)
 • Σύνολο: 320,80 €

Παραδείγματα υπολογισμού της επιδότησης με βάση την εισοδηματική κατηγορία

Στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

Παράδειγμα νο1: Ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς τα 558Ε (450Ε καθαρή αξία+108€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%. – Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 450€ x 45% = 202,50€. – Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (202,50 < 290,32€). – Επομένως η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας, αλλά και στον αναλογούντα ΦΠΑ, ήτοι – (45%x450€)+(45%xl08€) = 202,50€+48,60€ =251,10€.

Παράδειγμα νο2: Ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς 868Ε € (700€ καθαρή αξία+168€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%. – Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 700,00€ x 45% = 315,00€. – Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (315,00 > 290,32€).

 • Επομένως η επιδότηση θα εφαρμοστεί στη μεγίστη ονομαστική αξία και στο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή, ήτοι – 290,32€+(24%χ290,32€) = 290,32€+69,68€ =360,00€.

Εάν στην περίπτωση του παραδείγματος #2 ανωτέρω, ο ΦΠΑ που εφαρμοζόταν ήταν της τάξης του 17%, τότε η επιδότηση θα ανερχόταν στο ποσό των 290,32€+(17%χ290,32€) = 290,32€+49,35€ =339,67€.

Video Loading...

Αναλυτικές απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Μπορώ να ανακυκλώσω το ψυγείο μου και να βάλω κλιματιστικό;

Οχι. Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αρα αν γίνει αίτηση για ανακύκλωση ψυγείου, το voucher θα είναι για τοποθέτηση νέου ψυγείου και όχι καταψύκτη ή κλιματιστικού.

Πώς θα γνωρίζω αν ο έμπορος στον οποίο έδωσα την παλιά συσκευή την παρέδωσε τελικά σε φορέα ανακύκλωσης;

Από τη στιγμή που παραδίδετε την παλιά συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης. Οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά μεταγενέστερα βήματα δε σας επηρεάζει.

Προσοχή όμως:

Η παράδοση από εσάς προς τον έμπορο πρέπει να καταχωρηθεί (από τον έμπορο) στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, για να καταγραφεί ως γενόμενη και από το Πρόγραμμα. Τη στιγμή εκείνη (της καταχώρησης από τον έμπορο) θα λάβετε SMS στο προσωπικό σας κινητό που θα επιβεβαιώνει την παράδοση και θα γνωρίζετε έτσι ότι έχει ολοκληρωθεί κάθε βήμα που σας αφορά. Αν δε λάβετε SMS εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την παράδοση, επικοινωνήστε με τον έμπορο που έχει παραλάβει τη συσκευή και υποχρεούται να τη δηλώσει.

Εχω στην αποθήκη μου παλαιό κλιματιστικό και θέλω να το δώσω για ανακύκλωση. Ομως ο έμπορος που απευθύνθηκα δεν το κάνει αποδεκτό και ζητά βεβαίωση από τεχνικό κλιματισμού. Γιατί δεν μπορώ να το ανακυκλώσω;

Το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση / απόσυρση μίας παλιάς συσκευής, η οποία ήταν τοποθετημένη στην οικία που δηλώνεται στην αίτηση και απεγκαταστάθηκε από πιστοποιημένο τεχνικό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επομένως, το Πρόγραμμα απαιτεί την εμπλοκή τεχνικού που προβαίνει σε απεκατάσταση και δηλώνει υπεύθυνα τα παραπάνω (μόνο για την περίπτωση κλιματιστικών).

Αν επιθυμείτε να παραδώσετε στον έμπορο παλαιό κλιματιστικό που θα απεγκαταστήσετε χωρίς την εμπλοκή του εμπόρου , θα πρέπει να αναλάβετε εσείς την εύρεση πιστοποιημένου τεχνικού που θα δηλώσει τα παραπάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, πριν την παράδοσή του.

Πόσες συσκευές μπορούν να επιδοτηθούν ανά αίτηση;

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

 • έως δύο συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
 • έως μία συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
 • έως μία συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα;

Οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να

 • διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
 • έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
 • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
 • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Πόσες συσκευές μπορούν να επιδοτηθούν ανά αίτηση;

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

 • έως δύο συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
 • έως μία συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
 • έως μία συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.

Η επιδότηση καλύπτει τους τόκους αν η αγορά γίνει με δόσεις;

Σε ότι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης των επιχορηγούμενων προϊόντων:

 • Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).
 • Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.
 • Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης και ποιοι έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα;

Oσοι πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις συμμετοχής και υποβάλλουν επιτυχώς την αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος πριν την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής, τότε επιλέγονται μέσω συγκριτική αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία δίνουν και την αντίστοιχη βαθμολογία κατάταξης.

Αυτά είναι:

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας.
 • Αν υπάρχει ΑΜΕΑ
 • Αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή
 • Και ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών.

Στη συνέχεια ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα και δίνεται η τελική έγκριση με παράλληλη ενημέρωση του συνόλου των αιτούντων.

Από πού μπορούν οι οικιακοί καταναλωτές να προμηθευτούν τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές;

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να προμηθευτούν τις επιδοτούμενες συσκευές απευθείας από φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών της επιλογής τους. Τα ίδια καταστήματα είναι υπεύθυνα και για την παραλαβή των προς ανακύκλωση συσκευών από τους ωφελούμενους και την προώθησή τους προς ανακύκλωση, μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ο προμηθευτής αναλαμβάνει παράλληλα με την πώληση, την ευθύνη της παράδοσης της παλιάς συσκευής του ωφελούμενου σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Κατά την πώληση τηρούνται οι επιμέρους όροι και περιορισμοί του Προγράμματος που αφορούν τις δαπάνες (κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών), τα πιθανά μέγιστα όρια που έχουν τεθεί και το εύλογο του κόστους. Επίσης, ο προμηθευτής έχει την ευθύνη της επιβεβαίωσης της εγκυρότητας της επιταγής (voucher), η οποία δεσμεύεται ή/και εξαργυρώνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Προγράμματος.

Vouchers: Πως θα πάρουν τις επιταγές οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι εγκρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα;

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, προχωρούν στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που τους αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Κάθε επιταγή

 • έχει ψηφιακή μορφή,
 • αφορά την αντικατάσταση μίας και μόνο συσκευής συγκεκριμένης κατηγορίας (αγορά νέας- ανακύκλωση παλιάς),
 • συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται,
 • αφορά συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης).

Oλες οι επιταγές, αν είναι άνω της μίας, εκδίδονται ταυτόχρονα.

Οι επιταγές (vouchers) θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Επίσης, θα αποσταλούν μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

Τα στοιχεία που φέρει κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:

 • Το μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID).
 • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου της επιταγής, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
 • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή.
 • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
 • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Για τα κλιματιστικά ακολουθείται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης;

Στην περίπτωση που η συσκευή ανήκει στην κατηγορία 1 (Κλιματιστικά) στην παραπάνω διαδικασία -και πριν το ορόσημο παράδοσης στον έμπορο- παρεμβάλλεται υποχρεωτικά πιστοποιημένος τεχνικός εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού. Συγκεκριμένα:

Ο έμπορος αναθέτει σε τεχνικό της επιλογής του την απεγκατάσταση της προς ανακύκλωση συσκευής. Εναλλακτικά, ο ωφελούμενος δύναται να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό της δικής του επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλυφθούν τα επόμενα βήματα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το σκέλος της παράδοσης της προς ανακύκλωσης συσκευής στον έμπορο λιανικής.

Ο εγκαταστάτης βεβαιώνει την καταλληλότητα της συσκευής κλιματισμού προς ανακύκλωση και συγκεκριμένα ότι:

 • είναι άρτια όπως προκύπτει από ένα γενικό οπτικό έλεγχο,
 • ήταν τοποθετημένη πριν την απεγκατάστασή της στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην Αίτηση Χρηματοδότησης,
 • έχει τύπο (ψυκτικά υγρά) που είναι επιλέξιμος προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του παρόντος οδηγού,
 • η απεγκατάστασή της έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.

Εκανα αίτηση για χρηματοδότηση. Πότε θα λάβω τις αντίστοιχες επιταγές για τις αγορές μου;

Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, κατάταξης και έγκρισης των σχετικών αιτήσεων. Εκτιμάται ότι η έκδοση των επιταγών θα πραγματοποιηθεί περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την καταληκτική ημερομηνία (προθεσμία) υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ - ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ