Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ένα αδηφάγο τέρας που κατατρώει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μοιάζει, πλέον, η αύξηση των τιμών σε βενζίνη και ρεύμα με τους πολίτες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να προσπαθούν με... αλχημείες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά διαρκώς και νέους τρόπους προκειμένου να ανακουφίσει τους καταναλωτές. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα Power Pass για το ρεύμα και τα Fuel Pass για τη βενζίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες αμφότερα τα επιδόματα είναι εξαιρετικά πιθανό να αναπροσαρμοστούν σε περίπτωση που η κατάσταση με τις αυξήσεις χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 29 Ιουλίου

Το ρεύμα ακρίβυνε κατά 87% τις τελευταίες 4 μέρες

Οι αυξημένες τιμές των τελευταίων ημερών στο φυσικό αέριο, έχει ως αποτέλεσμα το άλμα τιμών και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την χονδρική τιμή να εκτοξεύεται στα 313,87 ευρώ η μεγαβατώρα. Η άνοδος των τελευταίων ημερών έχει ως αποτέλεσμα η χονδρική τιμή από τα 167 ευρώ να εκτοξευτεί στα 313 ευρώ, μία σωρευτική άνοδος της τάξεως του 87% σε μόλις τέσσερις ημέρες!

Οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το Power Pass. Όπως ενημέρωσε και ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα ώστε να λάβουν τα χρήματα για την ηλεκτρική κατανάλωση της περιόδου 1 Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση ρεύματος ως τα 600 ευρώ, μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα.

Fuel Pass 2: Περισσότεροι οι δικαιούχοι και τα λεφτά της επιδότησης

Η ίδια ακριβώς είναι η εικόνα και στη βενζίνη όπου η άνοδος των τιμών δεν λέει να σταματήσει με τους οδηγούς να είναι απελπισμένοι, να βάζουν καύσιμα με το... σταγονόμετρο και να επιλέγουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η κυβέρνηση σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Fuel Pass 2, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει και Fuel Pass 3 (όπως και αντίστοχο Power Pass) από το φθινόπωρο!

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, εως και 80 ευρώ θα είναι η επιδότηση για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ μέχρι και τα 100 ευρώ θα φτάσει το ποσό για τα νησιά.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και η αίτηση θα γίνει ηλεκτρονικά όπως έγινε και στον προηγούμενο γύρο επιδότησης, με το σύστημα να εντοπίζει αυτόματα εάν κάποιος είναι δικαιούχος και ποιο ποσό αναλογεί σε κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση και το σύστημα να απαντά αυτόματα για το ποσό που δικαιούνται.

Η αίτηση για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 θα γίνει με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο έτος χρήσης 2021 και βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα. 

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση πάντα τις σημερινές τιμές καυσίμων, η ενίσχυση αυτή απομειώνει το κόστος για 180 λίτρα καυσίμων στα 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και τα 52 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές, «ρίχνοντας την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ». Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA