Μενού
  • Α-
  • Α+

Νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (28/7) στη Βουλή.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Για αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκαν από τους παρόχους τα τιμολόγια για τον Αύγουστο, παρατηρήθηκε πως υπήρξε μία αναπροσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ως προς τις χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία σε συνδυασμό με την παύση των χρηματικών ποινών για πρόωρες αποχωρήσεις πελατών, προκάλεσε υψηλές επισφάλειες στους παρόχους.

«Με νομοθετική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Ενέργειας σήμερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών. Άρα, το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει, ενισχύεται», ανέφερε νωρίτερα στο Υπουργικό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τροπολογία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποχρεώνει όλες τις εταιρείες προμήθειας να επαναφέρουν τις τιμές των παγίων στα επίπεδα που είχαν έως τις 4 Ιουλίου. «Και γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί πραγματικά μερικές εταιρείες οι οποίες πήγαν και αύξησαν το πάγιό τους. Αρα αυτό δεν θα επιτραπεί. Τα πάγια τον Αύγουστο θα είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν τον Ιούλιο και πριν», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι θα μπει πλαφόν 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ανακοίνωσαν κλιμακωτή χρέωση παγίων που ξεκινά από 9,90 € και φθάνει μέχρι και τα 29,90 € για πολύ υψηλές καταναλώσεις. Παραπλανημένοι και μπερδεμένοι δηλώνουν ορισμένοι καταναλωτές. «Θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύουν. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του κόσμου». Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 kWh μπορεί να αγγίξει και τα 90 €. Παράλληλα, η ρύθμιση δίνει χρονικό περιθώριο λίγων ημερών στις εταιρείες προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA