Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαθιά ενεργειακή ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσφερε η κυβέρνηση στους καταναλωτές με τον διπλασιασμό της επιδότηση του ρεύματος που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εν όψει του Σεπτεμβρίου που αποτελεί εξ' ορισμού ένα πολύ δύσκολο μήνα του έτους για τους καταναλωτές και φυσικά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί. 

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Στα 64 λεπτά ανά κιλοβατώρα φτάνει η επιδότηση - Τα τελικά ποσά στους λογαριασμούς

Συγκεκριμένα, το όφελος από την επιδότηση ανέρχεται στο 80% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται οι λογαριασμοί ρεύματος για ένα νοικοκυριό και μια μικρομεσαία επιχείρηση, μετά τις επιδοτήσεις:

Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε:

  • Χωρίς την κρατική επιδότηση: 315 ευρώ
  • Με την κρατική επιδότηση: 60 ευρώ

Μια μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι 35 KVa με κατανάλωση 2000 KWh/μήνα θα πλήρωνε:

  • Χωρίς την κρατική επιδότηση: 1600 ευρώ
  • Με την κρατική επιδότηση: 392 ευρώ

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου (αφορά περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές) διαμορφώνεται σε 639 ευρώ/MWh. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh.

Στα 63,9 λεπτά η επιδότηση ανά κιλοβατώρα

Το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο, η οποία είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς φθάνει στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Για παράδειγμα, με βάση τις ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα νωρίτερα, από τα 78,8-80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά.

     

  • Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω.

     

  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά.

     

  • Με τις επιδοτήσεις αυτές απορροφάται από το 89% έως και το 100% της αύξησης στα τιμολόγια. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια το Σεπτέμβριο φθάνει στο 1,9 δισ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Σεπτέμβριο θα αφορούν περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές και 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων.

Η επιδότηση στα νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ., και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης. 

Σκρέκας: «Έρχεται χειμώνας γεμάτος προκλήσεις και δυσκολίες» 

Εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη σημερινή ανακοίνωση των τιμολογίων μηνός Σεπτεμβρίου ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο πρόκειται να έχουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA