Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη κορυφώνεται όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα με την ελληνική κυβέρνηση να έχει εκπονήσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με σκοπό να βγει όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα» η χρονιά. Γιατί μπορεί το Μαξίμου να διαμηνύει πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας, όμως, ταυτόχρονα η χώρα καλείται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να γεμίσει τις αποθήκες της και να μην βρεθεί μπροστά σε ενεργειακό αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακή κρίση: Το Bloomberg αποκάλυψε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης 7 σημείων της ΕΕ - H προειδοποίηση της Shell

Ετσι, τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση, αλλά και οι πολίτες θα δώσουν τις δικές τους «εξετάσεις», οι όποιες εστιάζουν στη μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει αποστείλει αίτημα στην Ιταλία ώστε να νοικιάσει αποθηκευτικό χώρο για φυσικό αέριο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Τζινολιάνι. Σημειώνεται ότι με τη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα μπορούν να αποθηκευτούν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού, το LNG μπορεί να παραμείνει στην δεξαμενή μέχρι και δύο μήνες.

Αλλαγή κουλτούρας με εκπαίδευση

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι να μην «χρεοκοπήσουν» τα νοικοκυριά με τις τιμές ενέργειας να βρίσκονται στα ύψη, όμως για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν θυσίες από όλους και αλλαγή κουλτούρας με την κατάλληλη εκπαίδευση των πολιτών. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητα των Ελλήνων, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, ενώ Ιούνιο και Ιούλιο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση στο σχέδιο που έχει εκπονήσει έχει προβλέψει μια σειρά από εφαρμογές που μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας του νοικοκυριού, θέσπιση κινήτρων, αλλά και σύσταση σε ορισμένες περιπτώσεις. Συνοπτικά, τα σημεία στα οποία ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση είναι τα παρακάτω:

  • Μπόνους μείωσης οικιακής κατανάλωσης (σύγκριση λογαριασμών σε σχέση με πέρσι)
  • Καμπάνια ενημέρωσης 
  • Εξυπνες λύσεις
  • Χαμήλωμα θερμοστάτη στους 18 βαθμούς κελσίου - λιγότερα αναμμένα φώτα
  • Αντικατάσταση πηγών θέρμανσης με κίνητρα
  • Αύξηση επιδότησης θέρμανση για το φυσικό αέριο
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανση και διεύρυνση κριτηρίων
  • Προτροπή συνέχισης του προγράμματος  «Εξοικονομώ»

Σίδερο, πλυντήριο και σκούπισμα... όπως παλιά

Ετσι, οι πολίτες που έδωσαν το δικό τους κρας τεστ μέσα στο καλοκαίρι πετυχαίνοντας τη μείωση κατανάλωσης ενέργεια, καλούνται να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση και στόχευση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωσή ρεύματος κατά 11,45% τον Ιούλιου σε σχέση με πέρσι τον ίδιο καιρό.

Ανάμεσα στις λύσεις που ψάχνουν τα νοικοκυριά για τη μείωση της σπατάλης ρεύματος είναι ο έλεγχος των οικιακών συσκευών. Ειδικά μέσα στο καλοκαίρι τα περισσότερα σπίτια κράτησαν σβηστά, ή χαμηλά τα κλιματιστικά και επέστρεψαν στον... πατροπαράδοτο ανεμιστήρα. Παράλληλα, όπως λένε και ειδικοί στο ρεπορτάζ του Alpha, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα watt της εκάστοτε συσκευής που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με το μαγείρεμα και την ψύξη / θέρμανση. Η αύξηση της θερμοκρασίας στα κλιματιστικά ήταν ο πρώτος «κανόνας» που θέσπισε άτυπα η κυβέρνηση. Ωστόσο, οι καταναλωτές βρήκαν και δικούς τους τρόπους να αποφεύγουν τις υπέρογκες χρεώσεις, όπως το πιο γρήγορο πρόγραμμα του πλυντηρίου, η μείωση της θερμοκρασίας στις στις πλύσεις, έξυπνο σιδέρωμα με στέγνωμα, άπλωμα και μάζεμα των ρούχων καλύτερα, αλλά και περιορισμό της ηλεκτρικής σκούπας, γυρνώντας στην παραδοσιακή... ξύλινη.

Αυτό είναι το 60% του μηνιαιού λογαριασμού

Με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει αυξηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η εξοικονόμηση ρεύματος αποτελεί «πονοκέφαλο» για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα σπίτια, υπολογίζεται πως περίπου το 60% με 70% του εκάστοτε λογαριασμού ρεύματος αφορά συγκεκριμένες συσκευές

Διαβάστε ακόμη: Φορολοταρία Ιουλίου 2022: Ενας τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ - Δείτε τους τυχερούς λαχνούς

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπολογίζεται πως οι συσκευές σε αναμονή-stand by (πχ φορτιστής στην πρίζα, λάπτοπ, τηλεόραση, ράδιο, κ.ά) κοστίζουν στον λογαριασμό 220 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 18,33 κάθε μήνα. Οσον αφορά το τελικό κόστος του λογαριασμού, φαίνεται πως ο θερμοσίφωνας είναι αυτός που χρεώνει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Συγκεκριμένα:

  1. Θερμοσίφωνας: 15% - 25% του συνολικού κόστους
  2. Φούρνος: 10% - 20% του συνολικού κόστους
  3. Κουζίνα: 10% - 20% του συνολικού κόστους
  4. Κλιματιστικό: 10% - 30% του συνολικού κόστους
  5. Πλυντήριο ρούχων: 5% - 15% του συνολικού κόστους

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές:

  • Κλιματιστικό 
  • Κουζίνα και ηλεκτρικά μάτια 
  • Ψυγείο / καταψύκτης 
  • Πιστολάκι μαλλιών
  • Αφυγραντήρας
  • Πλυντήριο ρούχων / στεγνωτήριο 
  • Θερμάστρα / αερόθερμο 
  • Θερμοσίφωνας 
  • Βραστήρας 

Μητσοτάκης: «Προσοχή, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μεταξύ άλλων και για την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Ελληνες καταναλωτές για όσο χρειαστεί, όμως «...οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον «δύσκολο χειμώνα». 

«Το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό αλλά και τις πυρκαγιές, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον προοιωνίζει ένα δύσκολο χειμώνα, τόνισε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί και πρόκειται για απειλή στρατηγικού χαρακτήρα λόγω της στάσης της Μόσχας, καθώς οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια είναι οργανωμένοι. Στο ενεργειακό μέτωπο ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το πακέτο που είχαμε προτείνει προ 7μήνου: Πλαφόν και αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα». Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα αυτό που ο ίδιος είχε προτείνει εδώ και καιρό, δηλαδή το πλαφόν στο φυσικό αέριο και την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος. «Είχα προειδοποιήσει για την κρίση που έρχεται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA