Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, με τους καταναλωτές να ψάχνουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για να ζεσταθούν από τον «κρύο» αλλά και «δύσκολο χειμώνα» από πλευράς οικονομίας. Το πετρέλαιο θέρμανσης που θα διατεθεί στις 15 Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι θα έχει τιμή εκκίνησης 1,60 ευρώ με 1,70 ευρώ ενώ πέρυσι έκλεισε προς 1,10 ευρώ. Γι' αυτό και η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει κίνητρα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στους πολίτες, προκειμένου να βγάλουν τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, η εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο, αλλά και η ακρίβεια σε ρεύμα και πετρέλαιο στρέφουν όλο και περισσότερους καταναλωτές σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως είναι τα καυσόξυλα

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση καυσόξυλων φέτος. Εχει αρχίσει η ζήτηση από τον Ιούνιο, με τις ποσότητες να είναι αυξημένες. Μία μέση τιμή είναι στα 125 ευρώ ανά κυβικό και φτάνει η τιμή μέχρι 140 ευρώ το κυβικό για τα καυσόξυλα», αναφέρουν έμποροι, σημειώνοντας ότι στην επαρχία - με δεδομένη τη ζήτηση - αν οι μαγαζάτορες δεν έχουν παραγγείλει αρκετές ποσότητες, πιθανότατα θα ξεμείνουν.  Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, σημειώνει ότι μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως οι τιμές σε φυσικό αέριο, θα κάνουν τους πολίτες να βάλουν πετρέλαιο. «Οσοι έχουμε βάλει φυσικό αέριο, δεν θα το ανάψουμε», επισημαίνει η Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να προσθέσει ότι και εκείνη θα ζεσταθεί είτε αγοράζοντας καυσόξυλα είτε αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης.  

Τα κίνητρα της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, στροφή των νοικοκυριών από τη θέρμανση με πηγές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (air contition, σόμπες ηλεκτρικές, αλογόνου κ.λπ) σε θέρμανση με το πετρέλαιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει ως κίνητρο την παροχή φθηνότερου πετρελαίου σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έτσι ώστε να υπάρξει και παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας. Αυτό το σχέδιο αφορά περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που θα επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης, αντί των air condition. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα σύστημα κινήτρων και επιδοτήσεων και για 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο λέβητα φυσικού αερίου.

Αυτή η ιδέα φαίνεται να αξιολογείται σοβαρά στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται θα είναι πιο φθηνό από τις άλλες μορφές ενέργειας. Εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν πως με τα δεδομένα της αγοράς των τελευταίων ημερών το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου με τιμή κοντά στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Τόσο είχε φτάσει περίπου στα μέσα της περσινής σεζόν, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ενώ η πώλησή του είχε κλείσει στα 1,10 ευρώ. Αντίθετα, μεγάλες δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Πάντως, οι αποφάσεις βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι ζητούν οι πρατηριούχοι για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πάντως, με δεδομένη την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, δυσανάλογα υψηλή και συγκεκριμένα στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο θα ήταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αν ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου η διάθεσή του, εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος ζήτησε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ας μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

«Πρέπει να δοθεί μια διέξοδος. Η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ “μικρή” και ανέτοιμη. Στην Ελλάδα πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις, πριν να είναι αργά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας. Βλέπουμε ότι με σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει με τιμή στο 1,70 ευρώ, τιμή που είναι απαγορευτική. Δεν υπάρχουν διέξοδοι σε άλλα φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα. Το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο, το ρεύμα είναι ακόμη πιο ακριβό, οπότε πρέπει να βρούμε μια λύση», υπογράμμισε, εξηγώντας τους λόγους της αποστολής σχετικής επιστολής στον πρωθυπουργό, από την Ομοσπονδία.

«Πρέπει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία υπό τον πρωθυπουργό να σκεφτούν, ώστε το πετρέλαιο να είναι πιο προσιτό στον καταναλωτή. Είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι είδος πολυτελείας για να υπερφορολογείται. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση και τόσο υψηλότερα τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε ο κ. Κιούσης, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των επιδομάτων fuel pass.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA