Μενού
  • Α-
  • Α+

Εναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, σε σχέση με τον περσινό, προοιωνίζουν οι εξελίξεις στον ενεργειακό «πόλεμο» με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και ήδη στην Ελλάδα μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές είναι τα καυσόξυλα, αλλά και το πέλετ. Ακόμα και στις δύο αυτές περιπτώσεις όμως, οι τιμές είναι αισθητά αυξημένες με αποτέλεσμα το οικονομικό να αποτελεί το νο1 πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές έχουν αυξηθεί από 25-30% έως και 40% (σε κάποιες περιπτώσεις) με ορισμένες μάντρες να φτάνουν το κυβικό μέχρι και τα 160 ευρώ στα πιο ακριβά ξύλα.

Διαβάστε ακόμη: Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ: Οι δικαιούχοι, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Παραδείγματα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι τιμές σε καυσόξυλα αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται ως εξής: ο φθηνότερος μεσές από 85 ευρώ πέρυσι στα 120 με 130 ευρώ το κυβικό φέτος και η οξιά από 75 ευρώ πέρσι στα 120 ευρώ τη φετινή περίοδο, το πεύκο το βρίσκει κανείς στα 120-130. Οι τιμές καθορίζονται με βάση το είδος της προς καύση ξυλείας και φυσικά τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η ελιά που θεωρείται Α' ποιότητας καυσόξυλο και η οποία βρίσκεται και σε έλλειψη, όποιος τη βρει στην αγορά θα του κοστίσει, γύρω στα 140-150 ευρώ ανά κυβικό, ενώ πέρυσι η ίδια τιμή θα έφτανε στα 110 -115 ευρώ.

Είδος πολυτελείας έχει γίνει και το πέλετ, που φέτος το βρίσκουμε 30% ακριβότερο. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί από 280-300 ευρώ πέρσι στα 550-600 ευρώ τον τόνο (σε καλές ποιότητες) φέτος, ενώ στα πιο οικονομικά η τιμή πήγε από 170-200 ευρώ στα 450 ευρώ.

Οι δύο τρόποι αγοράς

Τα καυσόξυλα πωλούνται σε δύο κατηγορίες, χωρικό κυβικό μέτρο χύδην, δηλαδή «χύμα» και χωρικό κυβικό μέτρο στοιβακτού, δηλαδή ξύλα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται τα κενά. Το κυβικό είναι η μονάδα μέτρησης που το 2013 αντικατέστησε τη μέτρηση σε κιλά, αναφορικά με την εμπορεύσιμη καύσιμη ξυλεία. Η τιμή της χύμα ξυλείας διαμορφώνεται περίπου στα 125-130 ευρώ ανά κυβικό, ενώ το στοιβακτό αναλόγως το ξύλο μπορεί να κυμαίνεται από 140 ευρώ έως και 160 ευρώ. Αν κάποιος δε, αγοράσει «στοιβακτό» και προτιμήσει τα φθηνότερα ξύλα όπως το πεύκο, η οξιά και η δρυς, θα τα βρει στην αγορά από 120-130 έως 140 ευρώ, με τη φθηνότερη επιλογή να αποτελεί το πεύκο.

Γεωργιάδης: Επιβολή πλαφόν για ξύλα και πέλετ

Σημειώνεται ότι τον μήνα αναφοράς για να ξεκινήσει η επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε».

Οσο για το αν θα συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα, τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να αντιγράψουν τα μέτρα που πρώτοι πήραμε εμείς. Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί».

Οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία λιγοστεύουν

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι γειτονικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθευόταν φτηνά καυσόξυλα, όπως η Βουλγαρία - η οποία αντιπροσώπευε το 30% της διακίνησης στην εγχώρια αγορά -, σταμάτησαν τις εξαγωγές προκειμένου να διοχετεύουν τις προμήθειές τους στον ντόπιο πληθυσμό. Ετσι, ο περίπου διπλασιασμός στο κόστος αγοράς σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται και στις ελλείψεις με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι περίπου 130 ευρώ μ.ο.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, εκτός από τα καυσόξυλα για τζάκι, ζητούν και μικρά ξύλα για ξυλόσομπες με φούρνο, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και στο μαγείρεμα. Προβλήματα με την τροφοδοσία στα καυσόξυλα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι πολίτες στρέφονται σε οποιαδήποτε δυνατή εναλλακτική για θέρμανση και να είναι προετοιμασμένοι από τώρα για τον χειμώνα.

«Δεν θα υπάρχουν ξύλα τον Γενάρη»

Παράλληλα, για το αν θα μπορούσαν οι έμποροι να εξυπηρετήσουν την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, μίλησε στο Open ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακελλαράκης: «Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση. Αν βγείτε εσείς τώρα να πάρετε ξύλα, θα εξυπηρετηθείτε από 10 έως 30 μέρες» είπε ο Γιάννης Σακελλαράκης. «Αναγκαστήκαμε και σταματάμε, βάζουμε λίγο φρένο στις παραγγελίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ήδη υπάρχουσες». «Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση, το θέμα είναι το αποθεματικό. Θα υπάρξει πρόβλημα τον Γενάρη-Φλεβάρη με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό». Για τις τιμές, ανέφερε ο ίδιος: «Όταν υπάρχει φυσιολογική αύξηση 20%-30% επειδή υπάρχουν στα μεταφορικά και οι προμηθευτές, τότε η πηγή θα έχει αύξηση».

Για το εάν υπάρχει πιθανότητα να ξεμείνει από ξύλα η Αθήνα: «Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA