Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου και τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο που επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο που θα ζεσταθούν τα σπίτια. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ωστόσο, τόσο στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναφορικά με το ύψος που φτάνουν στους καταναλωτές, έρχονται να δώσουν ανάσα εν όψει των χειμερινών προϋπολογισμών τους και των ποσών που θα χρειαστεί να δαπανηθούν για τη θέρμανση.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: 9 στα 10 νοικοκυριά θα λάβουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις - Πώς θα πάρουν μπόνους οι καταναλωτές

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης τόσο η μείωση στην αντλία όσο και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης φιλοδοξούν να «ρίξουν» την τελική τιμή του λίτρου που προμηθεύονται οι καταναλωτές ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Την ίδια στιγμή οι παρεμβάσεις στο ρεύμα με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις αλλά και τα μπόνους εξοικονόμησης «συγκρατούν» τις τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα συνεχίζεται και η επιδότηση στο φυσικό αέριο, το καύσιμο που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία αποτελεί τον «μεγάλο εφιάλτη» σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μπορεί να «πέσει» ως και στο 1,10

Στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει και επίσημα η περίοδο διάθεσης του πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου, η τιμή εκκίνησης του λίτρου αναμένεται να είναι στα 1,60 με τα απαισιόδοξα σενάρια να μιλούν ως και για 1,70. Αυτή είναι η αρχική τιμή καθώς μετά τις παρεμβάσεις μειώνεται σημαντικά. Αρχικά είναι η επιδότηση στην αντλία που φτάνει ως και τα 25 λεπτά κάτι που πρακτικά σημαίνει πως -με την αρχική τιμή στα 1,60- θα πωλείται στα πρατήρια περίπου στο 1,35 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο η επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών θα είναι ακόμη χαμηλότερη, λόγω του αυξημένου φέτος επιδόματος θέρμανσης. 

Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων. Μάλιστα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Με το αυξημένο φέτος επίδομα θέρμανσης επιδοτούνται, πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αυτό σημαίνει πως η «πραγματική τιμή» θα είναι στα 1,10 με 1,15 ευρώ το λίτρο, τιμές που είναι στα επίπεδα, αλλά και χαμηλότερα, από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οταν δηλαδή η αγορά δεν είχε να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ενέργεια.

Επίδομα θέρμανσης - Εισοδηματικά κριτήρια

  • Αγαμοι: Έως 16.000 € (από 14.000 €)
  • Εγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 € (από 20.000 €)
  • Με 1 παιδί: 27.000 € (από 23.000 €)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 € (από 26.000 €)
  • Με 3 παιδιά: 33.000 € (από 29.000 €)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 €
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 € συν 3.000 €/παιδί

Ρεύμα: Ανάσα από τις επιδοτήσεις στις τιμές

Οι ανακοινώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χαρτογράφησαν σε ένα σημαντικό βαθμό τα έξοδα που θα κληθούν να κάνουν τα νοικοκυριά μέσα στον χειμώνα, σε ό,τι έχει να με το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κλιμακωτές επιδοτήσεις ουσιαστικά βάζουν στους «κερδισμένους» 9 στους 10 καταναλωτές, με δεδομένο πως το 90% αναλογεί σε καταναλώσεις ως και τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτή η κατηγορία θα λάβει επιδότηση 436 ευρώ ανά MWh που μεταφράζεται σε μία απορρόφηση της τάξης του 90% της αύξησης. Πρακτικά δηλαδή κάποιο σπίτι που θα «κάψει» 500 κιλοβατώρες τον μήνα, θα λάβει δεδομένα 218 ευρώ για τον λογαριασμό του ρεύματος.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα και για τις υψηλότερες καταναλώσεις να αυξήσουν το ποσό της επιδότησης. Το περίφημο μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας, δίνει τεράστιο κίνητρο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση κάτι που αφενός θα έχει αντίκτυπο στα ενεργειακά αποθέματα, αφετέρου θα σημάνει και ακόμη πιο χαμηλό κόστος στον λογαριασμό.

Την ίδια στιγμή για όλους τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση φτάνει στα 485 ευρώ που σημαίνει πως η απορρόφηση από την πλευρά του κράτους φτάνει ως και το 100% της αύξησης των τιμών.

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορρόφηση του 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορρόφηση του80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορρόφηση του 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η απορρόφηση αγγίζει σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Aπορρόφηση του 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

Φυσικό αέριο: Απορρόφηση πάνω από 50% της αύξησης

Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο παγκόσμιο σκηνικό της ενέργειας, το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο, δεδομένου πως οι μεγαλύτερες ροές εκκινούν από τη Ρωσία. Οι παραινέσεις των ειδικών είναι, τουλάχιστον για φέτος, να περιοριστεί όσο γίνεται η χρήση του καθώς θεωρείται ένα «ακριβό» καύσιμο , τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Ηδη πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν την κίνηση της μετατροπής των καυστήρων τους σε πετρέλαιο θέρμανσης. Οι παρεμβάσεις, εκεί, είναι οριζόντιες με την επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους. Η απορρόφηση εκεί φτάνει πάνω από το 50% της αύξησης που υπάρχει στην τιμή του. Παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση και στους εμπορικούς καταναλωτές και τη βιομηχανία, με 40 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA