ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/10/2022 23:00

Φυσικό αέριο: Το ελληνικό σχέδιο σε οριστική διακοπή ροής από τη Ρωσία

Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και οριστική διακοπή σε μια σειρά οργανισμούς και επιχειρήσεις

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φυσικό αέριο: Το ελληνικό σχέδιο σε οριστική διακοπή ροής από τη Ρωσία
Πηγή: shutterstock, Pixabay
Ανάγνωση:

Eκτακτο σχέδιο φέρεται έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για το βασικό σενάριο, αλλά υπάρχει στο τραπέζι και εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια -δηλαδή η εξοικονόμηση ενέργειας- να βρεθεί αέριο από άλλες πηγές και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Σύμφωνα με αυτό το έκτακτο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και οριστική διακοπή σε μια σειρά οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Νυχτερινό ρεύμα ΔΕΗ: Αλλάζουν οι ώρες - Πότε ισχύει το νέο ωράριο

Video Loading...

Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, διακοπή του φυσικού αερίου σε περίπτωση έλλειψης θα γίνει πρώτα σε πολύ μεγάλες βιομηχανίες, που έχουν και τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου. Στη συνέχεια θα σταματήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου, που τώρα γίνονται και μάλιστα ήταν αυξημένες μέσα στο καλοκαίρι. Τρίτη κατηγορία που θα σταματήσει να τροφοδοτείται είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο. Εφόσον μας λείπει κι άλλο φυσικό αέριο, θα ακολουθήσουν μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις ( που καταναλώνουν άνω των 100 GWh ετησίως).

Πού θα κλείσουν οι «στρόφιγγες»

Στη συνέχεια, πάντα εφόσον χρειαστεί, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε:

  • Μικρότερες επιχειρήσεις
  • Σημαντικά κτίρια Δημοσίου
  • Βουλή
  • Προεδρία της Δημοκρατίας
  • Νοσοκομεία
  • Σχολεία
  • Αεροδρόμια
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων

Η τελευταία κατηγορία στην αναμένεται να κοπεί το φυσικό αέριο αν υπάρχουν ελλείψεις, είναι τα νοικοκυριά, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό, έως και αδιανόητο σενάριο. Και θα γίνει μόνο εάν δεν έχουμε καθόλου φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ