Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και έχει φέρει αύξηση στις τιμές των αγαθών αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος στρέφει τους καταναλωτές στην εύρεση λύσεων για εξοικονόμηση χρημάτων. Το κόστος του ρεύματος που είναι βασικό αγαθό για τη διαβίωση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήδη έχει επιδοτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η αγορά συσκευών λιγότερο ενεργοβόρων. Ενα νέο πρόγραμμα που θα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και βρίσκεται στα σκαριά είναι αυτός της επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Διαβάστε ακόμη: Νέα «καλάθια του νοικοκυριού» σε φούρνους και κρεοπωλεία - Το σχέδιο για να συγκρατηθούν οι τιμές

Ηδη είναι μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών και το πρόγραμμα που προβλέπει επιδότηση ακόμη και 60%. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγη ενός νοικοκυριού κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ και στο πρόγραμμα επιδότησης προβλέπεται η κάλυψη από 3.000 έως 4.200 ευρώ. Το ετήσιο όφελος για ένα νοικοκυριό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φτάνει και τα 1.000 ευρώ. 

Σε σύγκριση με πέρυσι, το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί κατά 30%. Τα φωτοβολταϊκά θεωρείται πως κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πολλές ημέρες τον χρόνο ηλιοφάνεια. Για ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζονται περίπου 10 φωτοβολταϊκά 200W ή περίπου 15 φωτοβολταϊκά των 150W και το κόστος είναι περίπου 5.000 ευρώ. Για την ιστορία, στην Ελλάδα υπολογίζεται πως λιγότερα από 50.000 νοικοκυριά έχουν φωτοβολταϊκά ενώ στην Ολλανδία που είναι ανάλογου μεγέθους, φωτοβολταϊκά έχουν 1.500.000 νοικοκυριά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA