Μενού
  • Α-
  • Α+

Εως και πέντε φορές ακριβότερα πωλούνται τα αχλάδια στη λαϊκή αγορά. Την... τιμητική τους στην ακρίβεια φαίνεται πως έχουν τα αχλάδια Τυρνάβου τα οποία είναι αρκετά πιο ακριβά από της Ημαθίας, τη στιγμή που τα πορτοκάλια ναβαλίνες πωλούνται και αυτά με «καπέλο». Συγκεκριμένα, τα αχλάδια Τυρνάβου φεύγουν από το χωράφι από 0,40 έως 0,60 λεπτά το κιλό και στον πάγκο της λαϊκής αγοράς πωλούνται από 1 έως 2 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Black Friday 2022: Αρχισε και επίσημα η περίοδος προσφορών από τις μεγάλες αλυσίδες

Παραγωγός είπε στον ALPHA πως τα αχλάδια Τυρνάβου φέτος πωλούνται φθηνότερα παρά την ενεργειακή κρίση, αφού το 2021 η κατώτερη τιμή πώλησης τους ήταν 0,50 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα υπάρχουν και μεμονωμένες αλλά ακραίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα αχλάδια Τυρνάβου «κρυστάλ» που στο χωράφι πωλούνται 0,50 με 0,60 λεπτά και στα ράφια πωλούνται 2,70 ευρώ. Στον αντίποδα, τα αχλάδια Ημαθίας είναι φθηνότερα στο ράφι: από το φεύγουν με τιμές από 0,40 έως 0,50 λεπτά το κιλό και στους πάγκους ξεκινούν από 0,75 και φτάνουν στο 1 ευρώ το κιλό. 

Οσον αφορά τα πορτοκάλια ναβαλίνες, φέτος φεύγουν από το χωράφι στα 0,30 λεπτά το κιλό, ίδια τιμή με πέρυσι, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στο Αργος τα πορτοκάλια ναβαλίνες φεύγουν από το χωράφι στα 0,30 το κιλό και πωλούνται στους πάγκος από 0,50 έως 0,80 το κιλό. Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει εκτοξευτεί ενώ ταυτόχρονα το κόστος συσκευασίας έχει αυξηθεί από 30% έως 40%. Οπως είπαν αγρότες, από τις αυξημένες τιμές στους πάγκους των λαϊκών αλλά και των ραφιών στα σούπερ μάρκετ κερδίζουν οι μεσάζοντες.