Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φρένο» στο συνολικό πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών υπηκόων έβαλε το 2022 η διεθνής δύσκολή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του οικονομικού περιοδικού Bilanz, η οποία περιλαμβάνει και τέσσερις Έλληνες. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 13 χρόνια που υποχωρεί, έστω και οριακά, η αξία της συνολικής περιουσίας των «300» της Ελβετίας, δηλαδή από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Συγκεκριμένα, ο συνολικός πλούτος των 300 πλουσιότερων Ελβετών υποχώρησε κατά μόλις 0,1% στα 820,9 δισ. ελβετικά φράγκα, από 821,8 δισ. ελβετικά φράγκα το 2021.

Για να περιληφθεί κάποιος στη λίστα πρέπει να διαθέτει περιουσία άνω των 100 εκατ. φράγκων, σύμφωνα με ελβετικά δημοσιεύματα. Στη λίστα απαντώνται και ονόματα επιχειρηματιών, αθλητών, γαλαζοαίματων, κληρονόμων και φυσικά διασημοτήτων από το χώρο του θεάματος, ενώ παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον. Η περιουσία των υπερπλούσιων της πρώτης δεκάδας ανέρχεται σε 252 δισ. ελβετικά φράγκα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι τρεις αδερφοί Kamprad, κληρονόμοι της αυτοκρατορίας ΙΚΕΑ, που είναι μεν Σουηδοί, αλλά κατέχουν ελβετικό διαβατήριο δε, με περιουσία 54,4 δισ. ελβετικών φράγκων. Στη δεύτερη θέση είναι ο Gérard Wertheimer, ιδιοκτήτης του οίκου Chanel και κάτοικος Γενεύης, με περιουσία 38 δισ. ελβετικών φράγκων. Ο Wertheimer κατάφερε για πρώτη φορά να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα χάρη στο «μπουμ» που σημειώνει ο κλάδος ειδών πολυτελείας. Την τριάδα συμπληρώνουν τα 15 μέλη της οικογένειας Hoffmann, που ελέγχει την φαρμακευτική Roche.

Διαβάστε περισσότερα στο Insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA