Πρόστιμα συνολικού ύψους 50.787 ευρώ επιβλήθηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, σε 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ διότι πωλούσαν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου από την κείμενη νομοθεσία, 13 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του (3-9/11/2022).
Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση του υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.
Αναλυτικά, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα ανά σούπερ μάρκετ για πώληση την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» (3-9/12/2022) με περιθώριο μικτού κέρδους που υπερέβαινε το αντίστοιχο περιθώριο μικρού κέρδους προ της 1ης/9/2021 των εξής προϊόντων:
- 22.757 ευρώ για 5 προϊόντα και συγκεκριμένα ψωμί τοστ σταρένιο, γάλα συμπυκνωμένο πλήρες, ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο, φασόλια μέτρια, χαρτί υγείας,
- 13.030 ευρώ για 3 προϊόντα και συγκεκριμένα ρύζι, φέτα και οδοντόκρεμα,
- 5.000 ευρώ για 3 προϊόντα και συγκεκριμένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και μωρομάντηλα,
- 5.000 ευρώ για 1 προϊόν και συγκεκριμένα αρακά,
- και 5.000 ευρώ για 1 προϊόν και συγκεκριμένα καφέ ελληνικό.
Επισημαίνεται ότι καθώς το πρόστιμο ανά περίπτωση είναι μικρότερο των 50.000 ευρώ δεν επιτρέπεται, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και της εθνικής νομοθεσίας, η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των σούπερ μάρκετ.
- Αμπελόκηποι: Πώς αποκαλύφθηκε το γηροκομείο κολαστήριο - Ηλικιωμένες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες
- Αποκάλυψη Λιάγκα: «Μου την έπεσε ο καθηγητής που μου έκανε ιδιαίτερα, ήμουν 16 - Ο πατέρας μου δεν με πίστεψε»
- Ιταλοί και Γάλλοι σε σοκ: Οι 5 ελληνικές περιοχές που «άλωσαν» το Top 10 της παγκόσμιας γαστρονομίας
- Φωτιά στο Ίλιον: Κάηκαν κατοικίες - Μάχη να μην επεκταθεί σε διπλανά κτίρια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.