Μενού
katotatos-misthos
Κατώτατος μισθός | Pexels, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου, νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Η τροπολογία προβλέπει επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης από πλευράς κυβέρνησης. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο σε δύο μήνες, έως και τις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από την τροπολογία:

  • Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
  • Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
  • Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως τη 10η Φεβρουαρίου 2023.
  • Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023..
  • Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023
  • Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10 Μαρτίου 2023. 

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Χαρακτηριστικά φιλοξενούμενος στον ΑΝΤ1 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από τη Βουλή για τον κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διεργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το όλο θέμα θα έρθει στο Υπουργεία κι εγώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υποβάλλω την πρόταση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση».

Τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, στις προθέσεις της κυβέρνησης  βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει σε νέο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ειδικοί, αποκωδικοποιώντας τα όσα προκύπτουν από κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν πως είναι πιθανή ακόμη και μια αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή έως ή και πάνω από 9,5%. Ετσι δεν αποκλείεται ο νέος κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 67 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα.